Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Trampisti ASV Pārstāvju palātā iesniedz likumprojektu par palīdzības Ukrainai auditu

ASV Pārstāvju palātas kongresmeņu grupa no Republikāņu partijas trampistu spārna ir iesniegusi likumprojektu, kas paredz veikt auditu par palīdzību Ukrainai tās konfliktā ar Krieviju.

Starp likumprojekta autoriem ir tādi trampisti kā Mārdžorija Teilore Grīna, kas Kongresa vidustermiņa vēlēšanu kampaņā solīja nedot Ukrainai "ne penija", un Pols Gousārs, kurš nosaucis ukraiņus par "lielgabalu gaļu" un ierosinājis sarīkot savās mājās Volodimira Zelenska un Vladimira Putina sarunas.

"Neierobežotas finansiālās palīdzības Ukrainai dienas tuvojas beigām," preses konferencē paziņoja likumprojekta līdzautors - Pārstāvju palātas Bruņoto spēku komitejas loceklis Mets Geics.

Šis dokuments paredz, ka Kongresam divu nedēļu laikā pēc tā pieņemšanas jāsaņem visi dokumenti par militāro, civilo un finansiālo palīdzību, kas Ukrainai sniegta Džo Baidena prezidentūras laikā.

Republikāņi arī izvirzījuši ideju ieviest ģenerālinspektora Ukrainas jautājumos amatu pēc analoģijas ar to, kāds pastāvēja saistībā ar Afganistānu, kad ASV finansēja tās bruņotos spēkus un ekonomiku. Nav zināms, vai šī ideja ietverta likumprojektā, kura teksts pagaidām nav publiskots.

Pirms paziņojuma par šo likumprojektu Mārdžorija Teilore Grīna tviterī publicēja video ar ievainotiem Ukrainas karavīriem ASV Kongresā un rakstīja, ka šie karavīri "tiek izmantoti par bandiniekiem, lai spiestu mūsu Kongresu atdot Zelenskim amerikāņu grūti nopelnītos nodokļu dolārus". 

"Es aicinu veikt Ukrainai piešķirto līdzekļu auditu un finansēt un nodrošināt mūsu robežu," tvītoja Grīna.

Lai gan republikāņiem, domājams, būs vairākums Pārstāvju palātā, likumprojekta pieņemšanai vajadzīgs arī Senāta lēmums, bet kontroli pār Senātu ir saglabājuši demokrāti. Republikāņu vairākums arī nebūs pietiekams, lai pārvarētu iespējamo ASV prezidenta veto, ja likumprojekts tomēr tiktu pieņemts. 

Republikāņu partijas trampistu spārns vairākkārt ir apgalvojis, ka Vašingtona piešķir pārāk daudz līdzekļu Ukrainai bez pienācīgas atskaitīšanās. Šādas domas izteikuši arī mērenāki republikāņi, izmantojot to par iemeslu, lai neatbalstītu likumprojektus par finansiālo palīdzību Ukrainai. 

14 ietekmīgi ASV konservatīvie grupējumi ir vērsušies pie abu partiju līderiem Pārstāvju palātā ar aicinājumu neapstiprināt lēmumus par palīdzību Ukrainai, līdz janvārī dos zvērestu jaunais Kongresa sastāvs.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits