Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Turcija brīdina ASV, lai tās Gilena dēļ neupurē attiecības

ASV nevajadzētu upurēt attiecības ar Turciju Savienotajās Valstīs mītošā turku garīdznieka Fetullas Gilena dēļ, kuru Ankara vaino 15.-16.jūlija puča organizēšanā, otrdien brīdināja Turcijas tieslietu ministrs Bekirs Bozdags.

"Ja ASV neizdos [Gilenu], viņi terorista dēļ būs ziedojuši attiecības ar Turciju," preses brīfingā Ankarā žurnālistiem sacīja ministrs.

Ministrs arī retoriski jautāja - kā reaģētu ASV, ja Turcijā patvērumu būtu radis cilvēks, kurš ir atbildīgs par vardarbību Savienotajās Valstīs.

"Ja notiktu atentāta mēģinājums pret [ASV prezidentu Baraku] Obamu, kamēr viņš ar sievu un bērniem ir atvaļinājumā, ja Baltais nams tiktu bombardēts, ja tanki brauktu pāri cilvēkiem, ja karavīri šautu uz cilvēkiem no helikopteriem, un teroristu līderis, kurš par to visu ir atbildīgs, būtu Turcijā?"

Ja ASV neizdos Turcijai Gilenu, tam būs negatīva ietekme uz divpusējām attiecībām, neraugoties uz to, ka tās šobrīd ir "divas draudzīgas valstis", norādīja Bozdags.

Antiamerikāniskie noskaņojumi Turcijā Gilena dēļ jau tagad ir sasnieguši kulminācijas punktu, sacīja ministrs, brīdinot, ka ASV vajadzētu rīkoties, pirms tas nav pārvērties par naidu.

"ASV ziņā ir apturēt turku antiamerikānisko noskaņojumu pārvēršanos par naidu," viņš sacīja.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, kurš, kā sagaidāms, augusta beigās dosies vizītē uz Turciju, jau uzreiz pēc puča sacīja, ka Turcijai, ja tā vēlas panākt Gilena izdošanu, ir jāsniedz "īsti pierādījumi", nevis tikai apsūdzības.

15. un 16.jūlijā Turcijā notika militārā apvērsuma mēģinājums, kas gan cieta neveiksmi. Kaut arī puča gaitā dumpinieki Ankarā, Stambulā un citās pilsētās sagrāba vairākus stratēģiski svarīgus objektus, varu valstī izdevās noturēt līdzšinējam prezidentam un valdībai.

Pučs, kura organizēšanā Ankara apsūdz Gilenu, satricinājis Turcijas attiecības ar Savienotajām Valstīm un Eiropas Savienību.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans apsūdzējis Rietumus pučistu atbalstīšanā un brīdinājis Vašingtonu, ka starpvalstu attiecības cietīs, ja ASV neizdos Pensilvānijā dzīvojošo Gilenu.

Drīz pēc puča Turcijas darba ministrs Sileimans Soilu gāja vēl tālāk un apgalvoja, ka "aiz apvērsuma stāv Savienotās Valstis".

Savukārt bijušais Turcijas armijas komandieris Ilkers Bašbugs vēl pagājušajā nedēļā sacīja, ka aiz puča stāv arī ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits