Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Uzlabos pārbaudes ASV lidostās

Džonsona vadītā iestāde neatklātu laika periodu vairākos desmitos ASV noslogotāko lidostu veica slepenas pārbaudes, lai novērtētu, cik viegli vai grūti ir iziet drošības kontroli, ja pie pasažieriem ir paslēptas sprāgstvielas, šaujamieroči un citi priekšmeti, kurus ir aizliegts ienest lidmašīnās. 
ASV Iekšzemes drošības departamenta vadītājs Džī Džonsons uzdevis uzlabot drošības pārbaudes visās valsts lidostās pēc tam, kad amerikāņu medijos šonedēļ parādījās satraucoša informācija, ka eksperimenta laikā lidostās drošības kontrolieri 95% gadījumu nav atklājuši viltus ieročus un spridzekļus, kas atradās pie slepenajiem aģentiem. 

Telekanāls ABC News, kura rīcībā bija nonākusi informācija par notikušajām pārbaudēm, pirmdien vēstīja, ka to rezultāti nav iepriecinoši. Kāda vārdā neminēta amatpersona medijam apgalvojusi, ka 67 no 70 pārbaudēm Iekšzemes departamenta aģenti, izliekoties par ierindas pasažieriem, caur drošības kontrolpunktiem ienesuši iespējamos ieročus.  

Vienā no pārbaudēm slepenais aģents apturēts, jo pēc viņa iziešanas caur metāla detektoru atskanējusi trauksme. Lidostas drošības kontrolieri viņu pārbaudījuši iztaustot, tomēr nav atklājuši pie muguras piestiprinātu viltus spridzekli. Pēc pārbaužu rezultātu uzzināšanas Džonsons pazeminājis amatā Transporta drošības administrācijas (TSA) vadītāju, jo TSA ir tieši atbildīga par lidostu drošības kontrolieriem.  

Viņš sacīja, ka pārbaužu rezultātus uztver "ļoti nopietni". "Skaitļi šādos ziņojumos nekad neizskatās labi ārpus konteksta, bet tie ir kritisks elements mūsu aviācijas drošības nerimstošajā attīstībā," teikts Džonsona paziņojumā. "Mēs iegūtos datus uztveram ļoti nopietni un turpināsim pārbaudīt, novērtēt un uzlabot savas prasmes un tehnoloģijas laikā, kad arī draudi attīstās." 

Džonsons licis TSA nekavējoties pārskatīt standarta drošības procedūras, lai novērstu nepilnības, kas tika atklātas slepenajās pārbaudēs. Iekšzemes drošības departamenta vadītājs arī uzdevis pārkvalificēt visus TSA pārraudzībā esošos drošības kontrolierus un intensīvi apmācīt viņus uzraugošās amatpersonas. Pastiprināti jāpārbauda arī Savienoto Valstu lidostās izmantotie metāla detektori un skeneri, kā arī jāturpina veikt nejaušas slepenas pārbaudes lidostu drošības kontrolpunktos.  

Džonsons apgalvo, ka pagājušajā gadā TSA darbinieki ASV lidostās pārbaudījuši rekordlielu skaitu pasažieru un atsavinājuši nepieredzēti lielu skaitu aizliegtu priekšmetu. "Neraugoties uz to, mēs nepārtraukti pārbaudām un pielāgojam esošās drošības kontroles sistēmas," Iekšzemes departamenta vadītāju citē ziņu aģentūra AP. 

Visu Ulda Ķezberga rakstu Uzlabos pārbaudes ASV lidostās lasiet trešdienas, 3.jūnija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits