Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ziņojums: Pieaudzis talibu uzbrukumu skaits Afganistānas karavīriem

Afganistānā šī gada pirmajā ceturksnī pieaudzis talibu un citu nemiernieku uzbrukumu skaits Afganistānas karavīriem, teikts piektdien publicētā ASV uzrauga ziņojumā.

Īpašā ģenerālinspektora Afganistānas atjaunošanai (SIGAR) ceturkšņa ziņojumā teiks, ka 2021.gada pirmajos trīs mēnešos, salīdzinot ar pērnā gada pirmo ceturksni, uzbrukumu skaits Afganistānas drošības spēkiem pieaudzis par 37%. Lielāko daļu uzbrukumu veikuši talibi.

Uzbrukumi, kurus sarīkojuši drošības spēkos iefiltrējušies talibi, pieauguši par 82%, un bojāgājušo skaits šādos uzbrukumos ir divkāršojies, ja salīdzina ar 2020.gada pirmo ceturksni.

Kopējais upuru skaits ziņojumā nav minēts, norādot, ka tā ir slepena informācija. Bet koalīcijas spēku sniegtās ziņas liecina, ka 2021.gada pirmajos trīs mēnešos noticis 31 uzbrukums, ko sarīkojuši Afganistānas drošības spēkos iefiltrējušies talibi, un šajos uzbrukumos nogalinātas 115 militārpersonas un 39 ievainotas.

Ziņojumā uzsvērts, ka šādi uzbrukumi apdraud Afganistānas valdības stabilitāti, tuvojoties ASV un NATO spēku aiziešanai.

ASV prezidents Džo Baidens šomēnes paziņoja, ka Vašingtona izvedīs savus karavīrus no Afganistānas no 1.maija līdz 11.septembrim.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pavēstījis, ka sabiedrotie iegāja Afganistānā kopā, saskaņoja savas nostājas un kopīgi arī atstās Afganistānu.

SIGAR ziņojumā norādīts, ka Afganistānas valdība un drošība spēki joprojām ir stipri atkarīgi no ASV atbalsta, un visu ASV karavīru izvešana būs pārbaudījums tam, vai Afganistānas drošības spēki spēj pastāvēt un aizsargāt valdību bez tieša ASV un koalīcija spēku militārā atbalsta.

NATO apmācības un atbalsta misijā Afganistānā pašreiz atrodas aptuveni 9600 karavīri, tostarp vairāki tūkstoši amerikāņu militārpersonu.

Ziņojumā secināts, ka civiliedzīvotāju upuru skaits pirmajā ceturksnī ir samazinājies. Pagājušā gada pirmajos trīs mēnešos uzbrukumos Afganistānā dzīvību zaudēja 711 civiliedzīvotāji, bet šī gada pirmajā ceturksnī 643 civiliedzīvotāji. 2020.gada ceturtajā ceturksnī tika reģistrēti 932 civilie upuri, liecina NATO apkopotie dati.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits