Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Krievija hibrīduzbrukumā radījusi GPS signālu traucējumus Tartu lidostai

Baltijas valstu ārlietu ministri pieļauj, ka Krievija, radot GPS signālu traucējumus, veic hibrīduzbrukumus Tartu lidostai, vēsta reģionālais laikraksts Tartu Postimees.

Pagājušās nedēļas beigās divas reizes Somijas nacionālās lidsabiedrība "Finnair" lidmašīnas, kas bija ceļā no Helsinkiem, nevarēja nolaisties Tartu lidostā GPS aprīkojuma darbības traucējumu dēļ. Baltijas valstu ārlietu ministri brīdinājuši, ka Krievija rada GPS signālu traucējumus, kas ir ļoti bīstami un agri vai vēlu var novest pie aviokatastrofas, raksta "Tartu Postimees".

Tas vēsta, ka Igaunijas, Latvijas un Lietuvas ārlietu ministri laikrakstam "Financial Times" norādījuši, ka pēdējo nedēļu laikā Baltijas valstīs tiek novēroti GPS signālu traucējumi. Igaunijas ārlietu ministrs Marguss Cahkna paziņojis, ka Tartu lidostas apkaimē notiekošais ir Krievijas hibrīduzbrukums.

"GPS signāla traucēšana ir daļa no Krievijas naidīgajām darbībām, un mēs noteikti apspriedīsim šo jautājumu arī ar mūsu sabiedrotajiem. Tas ir drauds mūsu cilvēkiem un drošībai, un mēs to necietīsim," sacījis Cahkna.

Lietuvas ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis teicis, ka situācija Baltijas jūras reģionā ir kļuvusi pārāk bīstama, lai to ignorētu.

"Ja kāds naktī, braucot ar automašīnu, izslēgs jums lukturus, tas būs bīstami," sacījis Landsberģis.

Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže norādījusi, ka tādi incidenti tiek uztverti nopietni un Latvijas atbildīgās institūcijas sadarbojas ar citu valstu kolēģiem.

Tartu lidostas operatīvās darbības vadītājs Romāns Kuļikovs sacīja, ka pagājušajā naktī "Finnair" lidmašīna, kas izlidoja no Helsinkiem, Tartu lidostā nolaidās plkst.1.04. Lidojums noritēja droši un bez problēmām. Kā ziņo "Financial Times", ceturtdien un piektdien divas "Finnair" lidmašīnas GPS signāla traucējumu dēļ atgriezās Somijā, jo tām nebija iespējams droši sasniegt Tartu lidostā.

Eksperti ir norādījuši, ka Baltijas valstu reģionā pēdējo mēnešu laikā GPS signāla traucējumi ir ietekmējuši desmitiem tūkstošu civilo lidmašīnu reisu. Signāla bloķēšana ietekmē arī kuģošanu Baltijas jūrā un automašīnu navigācijas sistēmas. Zviedrijas Jūras spēki ir izplatījuši brīdinājumu par kuģošanas drošības riskiem.

Kā pauž eksperti, GPS signāla traucējumus var radīt ar salīdzinoši lētu aprīkojumu.

Lai gan neviens nav uzņēmies atbildību par signāla traucējumu radīšanu, reģiona amatpersonas nešaubās, ka tos gan no savas pamatteritorijas, gan Kēnigsbergas (Karaļauču) anklāva rada Krievija.

Lielbritānija martā apstiprināja, ka valdības lidmašīna, kurā atradās aizsardzības ministrs Grānts Šapss, mājupceļā no Polijas piedzīvoja GPS signāla traucējumus Kēnigsbergas tuvumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits