Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

No nākamā gada Rumānija piedalīsies Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā

No nākamā gada Rumānija piedalīsies Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanā, šodien pēc tikšanās ar Rumānijas prezidentu Klausu Verneru Johannisu žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Tāpat viņš norādīja, ka Rumānija plāno atvērt Latvijā vēstniecību. Prezidenta ieskatā, šāds lēmums ir svarīgs, lai stiprinātu valstu divpusējās, ekonomiskās, politiskās attiecības. Tāpat tas palīdzēs labāk koordinēt abu valstu kopīgo interešu īstenošanu.

Levits norādīja, ka Rumānijas prezidenta vizīte Latvijā simbolizē abu valstu draudzīgās un labās attiecības. Prezidentu tikšanās ir iespēja attiecības stiprināt un tas ir īpaši svarīgi pašreizējā starptautiskajā situācijā.

Levits uzsvēra, ka Latvija un Rumānija ir sabiedrotie Eiropas Savienībā (ES), NATO un citās starptautiskajās organizācijās. Valstīm ir līdzīgi uzskati par daudziem būtiskiem jautājumiem, arī par tiem, kas attiecas uz Krievijas karu Ukrainā. Viņš akcentēja, ka Krievijas karšu Ukrainā ir mainījis stratēģiskās drošības vidi Eiropā.

Tāpat Valsts prezidents uzteica Rumāniju, ka tā nākamgad rīkos Trīs jūru iniciatīvas samitu, kas šogad notika Latvijā. Levits uzsvēra, ka šāds formāts dod iespēju reģiona valstīm attīstīt kopējās intereses, infrastruktūras, enerģētikas un tehnoloģiju jautājumus, paātrinot attīstību šajos sektoros.

Valsts prezidents norādīja, ka tikšanās laikā ar kolēģi pārrunāta arī situācija Rietumblakānos. Levits vērsa uzmanību, ka 6.decembrī notiks Rietumbalkānu samits. Abi prezidenti bijuši vienisprātis, ka ir nepieciešams panākt progresu - tas, ka Rietumbalkānu valstis jau 15 gadus ir atstātas neziņā par tālāko attīstību, destabilizē situāciju ne tikai Rietumbalkānos, bet apkārtējos reģionos.

Rumānijas prezidents uzteica abu valstu attiecības. Turklāt lēmums atvērt Rumānijas vēstniecību Rīgā tikai uzsver Latvijas un Rumānijas attiecības, kā arī vēlmi paplašināt divpusējo sadarbību un saskaņot savu nostāju ES, NATO, reģionālajos un citos daudzpusējos formātos.

Johanniss žurnālistiem sacīja, ka tikšanās laikā prezidenti vienojušies stiprināt sadarbību dažādās nozarēs, piemēram, zinātniskajā izpētē, izglītībā, infrastruktūrā, kā arī drošības jomā. Viņš norādīja, ka valstu divpusējās attiecības kļūst daudz intensīvākas arī tādēļ, ka pieaug savstarpējās tirdzniecības apjomi un drīzumā - nākamā gada 1.maijā - tiks atsākti tiešie lidojumi no Rīgas uz Bukaresti.

Rumānijas prezidents pateicās Levitam par pastāvīgo atbalstu Rumānijas iekļaušanai Šengenas zonā un tās dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Tāpat abu valstu prezidenti runājuši par to, ka ciešāk jāsadarbojas ES formātā.

"Mēs solidāri un vienoti risinām Eiropas mēroga jautājumus, it īpaši attiecībā uz pašreizējām problēmām. Mēs strādājam vienoti un saskaņoti. Tāpat mēs kopīgi cīnāmies ar enerģētikas krīzi. Mums ir svarīgi saskaņot savu nostāju jautājumos, kur mums kā ES dalībvalstīm ir kopīgas intereses. Tas attiecas uz drošību, energopiegādēm un energocenu samazināšanu," sacīja Johanniss.

Rumānijas prezidents pateicās Latvijai par tās atbalstu dalībai ES un paplašināšanās procesam arī Rietumbalkānu virzienā. Johanniss pavēstīja, ka ar Levitu pārrunāta arī situācija Ukrainā. Rumānijas prezidents uzsvēra, ka valsts atbalsta Ukrainu no kara pirmās dienas.

"Mēs turpināsim saskaņot atbalsta pasākumus Ukrainai. Kopā ar Latvijas kolēģi gribu paust atbalstu ES un NATO par centieniem izdarīt papildus spiedienu pret Krieviju, pieņemot papildus sankcijas," sacīja Johanniss.

Viņš arīdzan pieminēja aizvadīto NATO samitu Madridē. Johannisa ieskatā, ir nepieciešams maksimāli operatīvi izpildīt un īstenot Madridē pieņemtos lēmumus, tai skaitā par NATO klātbūtnes pastiprināšanu Austrumu flangā.

papildināta no 7. rindkopas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits