Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Facebook apturējis Krievijas izlūkdienesta dezinformācijas operāciju pret Ukrainu

Sociālais tīkls Facebook trešdien pavēstīja, ka ir likvidējis profilu tīklu, ko Krievijas militārais izlūkdienests izmantojis, lai tīmeklī izplatītu melīgu informāciju, vēršoties pret Ukrainu un citām Austrumeiropas valstīm.

"Kaut arī cilvēki aiz šī tīkla centās noslēpt savas identitātes un koordināciju, mūsu izmeklēšanā tika konstatēta saistība ar Krievijas militāro izlūkdienestu," teikts Facebook paziņojumā.

Facebook, kas jau iepriekš sastapies ar grūtībām, cenšoties panākt, lai valdības un politiskās organizācijas neizplata sociālajā tīklā melīgu vai maldinošu informāciju, laiku pa laikam paziņo, ka ir apturējis vairāku valstu, arī Krievijas, dezinformācijas kampaņas.

Krievijas Aizsardzības ministrija pagaidām uz lūgumiem komentēt pēdējo Facebook paziņojumu nav atbildējusi.

Maskava iepriekš noraidījusi Rietumu pārmetumus par politisku iejaukšanos, arī ASV īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanas komisijas apsūdzības, ka Krievija ir izmantojusi sociālos medijus, lai ietekmētu ASV 2016.gada prezidenta vēlēšanas.

Krievija pēdējās operācija ietvaros izmantojusi vairāk nekā 100 profilu sociālajos tīklos Facebook un Instagram, radot viltus identitātes, bieži vien mērķvalstīs uzdodoties par žurnālistiem, pavēstīja Facebook kiberdrošības politikas vadītājs Nataniels Gleihers.

Šie profili izmantoti, lai kontaktētos ar vietējiem medijiem un politiķiem, cenšoties izplatīt viltus ziņas par politiski šķeļošiem jautājumiem, arī apsūdzībām korupcijā, etnisko spriedzi Krievijas anektētajā Krimā un Malaizijas pasažieru lidmašīnas notriekšanu virs Krievijas okupētā Donbasa 2014.gadā.

"Mēs jau labu laiku zinām, ka šie cilvēki meklē autentiskas balsis, lai pastiprinātu savas versijas nozīmi," Gleihers sacīja ziņu aģentūrai Reuters. "Tā lielā mērā ir klasiskā izlūkošanas operācija, cenšoties manipulēt ar stratēģiski svarīgiem indivīdiem, lai sasniegtu augstākus rezultātus."

Kaut arī Krievijas viltus profilu tīkls spējis piesaistīt vien dažus tūkstošus sekotāju, tam izdevies panākt, ka vietējie mediji publicē dažus rakstus, sacīja sociālo mediju analīzes uzņēmuma Graphika pārstāvis Bens Nimmo.

Cilvēki, kas slēpušies aiz viltus žurnālistu profiliem, arī intervējuši Kremļa kritiķus, dažkārt panākot, ka viņi izsakās neuzmanīgi vai kļūmīgi, un tad šos neveiksmīgos izteikumus izplatījuši tīmeklī.

"Šī operācija centās saindēt informācijas akas ūdeni, izmantojot viltus personas, lai tīmeklī un vietējos medijos ievietotu prokremliskas un pretrietumnieciskas notikumu versijas," sacīja Nimmo.

 

Top komentāri

Fakts
F
Kauns rosijai!!!
Ezis
E
Cukerbergs būtu tas "patiesības ministrs", kas spēj novērtēt informācijas patiesumu par Ukrainas iekšējām lietām? :) Nevajag liekuļot - tā ir manipulācija ar informāciju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits