Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Facebook piešķir Kazahstānai tiešu piekļuvi kaitīga satura marķēšanai

ASV tehnoloģiju lieluzņēmums "Meta Platforms", kam pieder sociālās saziņas vietne "Facebook", piešķīris Kazahstānas valdībai piekļuvi vietnē publicētā satura marķēšanas sistēmai, tādējādi pakļaujoties Nursultanas draudiem bloķēt šī sociālā tīkla darbību.

Kazahstānas valdības un "Facebook" pirmdien izplatītajā kopīgajā paziņojumā teikts, ka vienošanās atvieglos dzēst saturu, kuru kazahu varasiestādes atzinušas par kaitīgu.

Kazahstānas parlaments septembrī sāka izskatīt likumprojektu, kas paredz valdībai piešķirt pilnvaras bloķēt sociālos medijus un ziņapmaiņas lietotnes, ja to izstrādātāji valstī neatver savus birojus un nenozīmē amatpersonas, kas tieši atbildīgas par varasiestāžu sūdzību apmierināšanu.

Viens no likumprojekta autoriem, parlamenta deputāts Aidoss Sarims savā "Facebook" lapā norādījis, ka dokuments veicinājis sarunas starp valdību un ārvalstu tehnoloģiju lieluzņēmumiem un ka varasiestādes tagad esot gatavas mīkstināt savu nostāju.

Saskaņā ar panākto vienošanos "Facebook" piešķīris Kazahstānai "tiešu un ekskluzīvu piekļuvi" sistēmai, kas tiek izmantota ziņojumiem par nevēlamu saturu (CRS) un tas "palīdzēs valdībai ziņot par saturu, kas varētu pārkāpt "Facebook" globālo satura politiku un vietējos Kazahstānas likumus," teikts paziņojumā.

"Facebook" publiskās politikas reģionālais direktors Džordžs Čens izteicies, ka tas palīdzēšot valdībai efektīvāk apkarot kaitīgo saturu. Viņš piebildis, ka uzņēmums īpaši aktīvi sadarbojoties ar kazahu varasiestādēm "bērnu drošības" jautājumos.

Kazahstānas autoritārā režīma oponenti norāda, ka likumprojekts bijis iecerēts kā cenzūras papildu instruments, kamēr tā autori apgalvo, ka tā mērķis ir novērst kibermobingu un cita bīstama satura izplatīšanos.

Saskaņā ar valdības datiem Kazahstānā ir vismaz 3,2 miljoni "Facebook" lietotāju, bet vēl populārākas ir tādas "Meta Platforms" piederošas lietotnes kā "Instagram" un "WhatsApp".

"Facebook" jau sen pakļauts tiesību aizstāvju kritikai par pārmērīgu iztapšanu valdību cenzūras centieniem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits