Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Gazprom forsē otra cauruļvada pa Baltijas jūras dzīlēm būvniecību

„Krievijas gāzes monopolists Gazprom forsē otrā cauruļvada būvniecību pa Baltijas jūras dibenu,” raksta Vācijas izdevums Der Standard, atbilstoši kura rīcībā esošajai informācijai jau maijā paredzēta oficiāla kompānijas – šī cauruļvada operatora, dibināšana.

„Kā liecina sākotnējā informācija, jaunais cauruļvads ies pa tādu pašu maršrutu, kā jau esošais gāzes vads, un arī jauda tieši tāpat būs 55 miljardi kubikmetru dabasgāzes. Banku aprindās jaunās maģistrāles būvniecības izmaksas tiek lēstas 9 miljardu eiro apmērā, kamēr pirmais cauruļvads izmaksāja 7,4 miljardus eiro. Eksperti izmaksu kāpumu skaidro ar metālu cenu palielināšanos,” teikts rakstā.

Pēc izdevuma rīcībā esošās informācijas, plānots, ka nepieciešamo licenču saņemšanai būs nepieciešami trīs gadi, bet būvniecībai – vismaz gads. Pagaidām nav zināms, kuras tieši kompānijas iekļausies konsorcijā – jaunā atzara pārvaldītājā, kaut arī paredzams, ka lielu interesi par dalību kopuzņēmumā izrādīs BP, teikts rakstā.

Laikraksts atgādina, ka pēdējos gados ir būtiski mainījušies Eiropas dabasgāzes tirgus attīstības novērtējumi. Pirmkārt kopš 2010. gada Eiropā pazeminās dabasgāzes patēriņs, otrkārt, Amerikas Savienotās Valstis, pateicoties milzīgu slānekļa gāzes atradņu apgūšanai var no gāzes importētāja pārvērsties par eksportētāju, tādēļ konkurence tirgū pieaugs.

Tomēr, kā norāda Der Standard, Gazprom pēc visa spriežot, tic Eiropas gāzes tirgus ilgtermiņa izaugsmei. „To pierāda arī daudzmiljardu investīcijas cauruļvada Dienvidu straume caur Melno jūru projektā,” atzīmē laikraksts, atgādinot, ka abu cauruļvadu būvniecība ir vērsta pret Ukrainu, ar kuru Krievijai jau daudzus gadus pastāv domstarpības par piegādēm un tranzīta izmaksām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits