Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Afganistānas pilsētas mērs Latvijas komandierim pauž pozitīvu skatu par situāciju valstī

Pēc kārtējās iknedēļas drošības apspriedes pie Farjabas provinces gubernatora šeit izvietotā 127 karavīrus lielā Latvijas kontingenta komandieris majors Valts Āboliņš _Dienai _visai īsi rezumēja dzirdēto, teiktdams, ka notikumi Afganistānā ir "never ending story"*. Pēc viņa vārdiem "sliktie zēni", ar to domājot dažādu grupējumu kaujiniekus, dara to pašu, ko starptautisko spēku karavīri. Viņi pārgrupējas, pārdislocējas un par jaunu apbruņojas.

Pēc vietējo ziņotāju un pašu ISAF spēku izlūku ziņām šie grupējumi gādājot jaunu munīciju, jo iepriekšējie krājumi iztērēti sadursmēs ar ISAF karavīriem, tai skaitā Latvijas kontingenta karavīriem.

Neraugoties uz to, tikšanās laikā ar Farjabas provinces galvaspilsētas Meinamas mēru Nadimu Hanu bija dzirdami daudz optimistiskāku esošās situācijas novērtējumu. Daudzi cilvēki, kas dzīvo gan Meinamā, gan apdzīvotās vietās pie lielceļa, ko būvē visapkārt Afganistānai, ir apmierināti par to, kas ir noticis beidzamo gadu laikā. Ir elektrība, asfaltēti ceļi, atvērtas skolas, īstenoti dažādi projekti, piemēram ūdensapgāde. Protams, cilvēki kā jau visur vēlas uzlabojumus pēc iespējas ātrāk, bet uzlabojumi notiek soli pa solim, stāstīja mērs. Savulaik viņš no provinces uz valsts galvaspilsētu braucis divas diennaktis, tagad tas paveicams 12 stundās, uzsvēra 53 gadus vecais N. Hans.

Viņš arī pauda gandarījumu, ka vēlēšanas ir pagājušas negaidīti mierīgi, lai gan bija arī incidenti. Viņš piekrita, ka daudzas amatpersonas cer uz to, ka nebūs jārīko prezidenta vēlēšanu 2. kārta, jo jau pirmajā iztērēts daudz naudas un enerģijas. Galvenokārt tas attiecas uz drošību. Arī ISAF karavīri, t.sk. Latvijas kontingents būtu apmierināti, ja prezidents būtu ievēlēts vienā kārtā, jo mēnesis pirms vēlēšanām un dažas dienas arī pēc pagāja ļoti saspringtā gaisotnē.

"Šeit nenotiek karš. Afganistānas Ziemeļos cilvēki ir pret vardarbību. Viņi arī spēj novērtēt starptautisko spēku atrašanos šeit. Vienīgi dažas Taleban grupas turpina pretošanos," izteicās mērs, kurš ir pārliecināts, ka Afganistānā lietas virzās uz labo pusi. Viņš uzsvēra, ka tieši Farjabas provincei ir labs tiešais kontakts ar centrālo varu valsts galvaspilsētā, kas ir diezgan jauna parādība šajā valstī.


*nebeidzamais stāsts (angļu val.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits