Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Afganistānas taisnīgums: Izvarošanas upurim jāizvēlas starp cietumsodu un laulībām ar izvarotāju

Afganistānas prezidents Hamids Karzai apžēlojis sievieti, kurai bija piespriests 12 gadus ilgs cietumsods par to, ka viņu izvaroja attāls radinieks. Lēmums par apžēlošanu tika pieņemts ceturtdien, pēc tam, kad tiešsaistes petīciju par atbalstu 21 gadu vecajai sievietei vārdā Gulnaza parakstīja vairāk nekā 6000 cilvēku, vēsta aģentūra Reuters.

Šim gadījumam uzmanību pievērsušais laikraksts The New York Times tikmēr norāda, ka lai arī H. Karzai preses sekretārs Aimals Faizi paziņojis, ka sievietei nav izvirzīti nekādi nosacījumi apmaiņā pret atbrīvošanu, atbilstoši citai informācijai ierēdņi pieprasa, lai „sevi apkaunojušais” varmācības upuris stātos laulībā ar izvarotāju – savas māsīcas vīru, kurš pašlaik tāpat atrodas cietumā, kur izcieš septiņus gadus ilgu cietumsodu par izdarīto noziegumu.

Šobrīd nav zināms, vai šī laulība tiks noslēgta. Pēc ierēdņu vārdiem, jaunā sieviete jau ir devusi savu piekrišanu, taču vīrieša – varmākas lēmums pagaidām nav zināms.

Laikraksts tikmēr atzīmē, ka lēmums noslēgt laulību var izrādīties ļoti riskants cietušajai. Iznākot no cietuma, jaunais dzīvesbiedrs var vēlēties viņai atriebties, vai pat nogalināt, par spīti kriminālvajāšanas riskam. Bez tam meiteni var nogalināt varmākas radi, pēc kuru domām, sieviete izpostījusi viņa dzīvi.

Lai mēģinātu sevi aizsargāt, Gulnaza pieprasa, lai pāridarītāja māsa kļūtu par viņas brāļa sievu. Tad, uzskata sieviete, varmāka baidīsies nodarīt viņai pāri. No citiem sievietes paziņojumiem izriet, ka laulība ar izvarotāju viņai šķiet neizbēgama. Vietējo tradīciju dēļ, atsakoties no laulības, sieviete un bērns sabiedrībā kļūs par izstumtajiem, savukārt viņas ģimene zaudēs jebkādu cieņu apkārtējo acīs.

Kā norāda The New York Times, izvarošana notikusi pirms diviem gadiem, kad Gulnazai bija 19 gadu. Sākumā jaunā sieviete klusējusi par notikušo, taču viņai nācies atzīties pēc tam, kad kļuva skaidrs, ka viņa ir stāvoklī. Savu meitu Gulnaza laida pasaulē jau cietumā.

Sākotnēji viņai par „miesaskārību” tika piespriests divus gadus ilgs cietumsods, tomēr pēc tam termiņu pagarināja līdz 12 gadiem. Pie tam ierēdņi jau tolaik piedāvāja sievietei izvēli – cietumsoda pagarināšana vai laulības ar izvarotāju.

Gulnazas lieta piesaistīja starptautiskās sabiedrības uzmanību pēc tam, kad viņa piedalījās dokumentālā filmā, kas tika uzņemta pēc Eiropas Savienības pasūtījuma. Beigās tomēr filmas demonstrēšana tika atsaukta, šo lēmumu skaidrojot ar bažām par tajā redzamo afgāņu sieviešu drošību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits