Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +20 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Amnesty International: Ēģiptes armija pastrādājusi smagākus cilvēktiesību pārkāpumus nekā gāztais režīms

Ēģiptes armija, kas pārņēmusi varu valstī pēc gadu desmitiem valdījušā prezidenta Hosni Mubaraka atkāpšanās, nav pildījusi dotos solījumus un pastrādājusi vēl ievērojamākus tiesību pārkāpumus nekā gāztais režīms, otrdien paziņoja starptautiskā cilvēktiesību aizstāvju organizācija Amnesty International.

"Izmantojot militārās tiesas tūkstošiem civiliedzīvotāju tiesāšanai, apspiežot miermīlīgus protestus un paplašinot Mubaraka laika ārkārtas stāvokļa likumu, Bruņoto spēku augstākā padome (BSAP) turpinājusi represīvās valdīšanas tradīciju, no kuras atbrīvoties smagā cīņā centās 25.janvāra demonstranti," norāda organizācijas eksperts Filips Luters. "Tie, kuri metuši izaicinājumu militārajai padomei vai kritizējuši to - demonstranti, žurnālisti, blogeri, streikojoši strādnieki -, tikuši nežēlīgi apspiesti, cenšoties viņus apklusināt."

"Pēc deviņu mēnešu ilgas BSAP valdīšanas Ēģiptē 25.janvāra revolūcijas cerības un mērķi ir sadragāti," uzsver organizācija.

Pēc tās rīcībā esošajiem datiem, deviņu mēnešu laikā Ēģiptes militāro tiesu priekšā stājušies aptuveni 12 000 civiliedzīvotāju, tostarp arī apsūdzībās par "armijas aizvainošanu".

Turklāt, par spīti solījumiem aizsargāt demonstrantus, Ēģiptes drošības spēki, arī armija, "vardarbīgi apspieduši vairākas protesta akcijas, izraisot cilvēku bojāeju un ievainojot protestētājus".

Starp upuriem ir arī tie 28 cilvēki, kas tika nogalināti, drošības spēkiem 9.oktobrī apspiežot koptu kristiešu demonstrāciju. Mediķi atklāja, ka upuriem bijušas šautas brūces un vairākas ķermeņa daļas bijušas sadragātas zem bruņutransporta.

"Tā vietā, lai liktu veikt neatkarīgu izmeklēšanu, armija paziņoja, ka tā pati veiks izmeklēšanu, un ātri vien apslāpēja kritiku," teikts Amnesty International ziņojumā.

Tādēļ organizācija aicina Ēģiptes varasiestādes veikt pienācīgu un atklātu cilvēktiesību pārkāpumu izmeklēšanu, kā arī atcelt ārkārtas stāvokļa likumu, kura darbības spektru armija paplašinājusi.

Jāatgādina, ka iepriekš ārkārtas stāvokļa likums attiecās uz narkotikām un terorismu, bet saskaņā ar Bruņoto spēku Augstākās padomes rīkojumu ārkārtas stāvokļa likums tagad vērsts arī pret streikiem, satiksmes traucēšanu un baumu izplatīšanu.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits