Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +12 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Annans: Irāna būtu gatava pieņemt Asada krišanu un demokrātisku Sīriju

Bijušais ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans ceturtdien paziņojis, ka Irāna darījusi viņam zināmu, ka ir gatava pieņemt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada krišanu, ja Sīrijā notiek demokrātiskas vēlēšanas.

Annans, kurš līdz augustam pildīja ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa amatu Sīrijas jautājumā, no jauna aicināja meklēt miermīlīgu risinājumu Sīrijas krīzei un brīdināja, ka ārvalstu ieroči konfliktu tikai saasina.

Annans norādīja, ka jūlijā Teherānā, kur ticies ar trim Irānas vadošajām amatpersonām, tostarp prezidentu Mahmudu Ahmadinedžadu, sajutis atbalstu demokrātiskam Sīrijas konflikta risinājumam. Visi trīs Irānas augstākie līderi esot atzinuši Annanam, ka viņi varētu pieņemt Asada krišanu, bet tas Sīrijas tautai jāizlemj ar vēlēšanu starpniecību. Viņi pat pieļāvuši domu, ka vēlēšanas varētu tikt organizētas ANO iestāžu aizgādībā.

Viesojoties Brukingsa institūtā Vašingtonā, Annans atklāja, ka no Irānas līderu mutēm dzirdējis frāzi, ka "demokrātija ir risinājums, demokrātija ir atbilde Sīrijai".

Irāna, kurā teikšana ir šiītu garīdzniecībai, ir Asada galvenā sabiedrotā reģionā un ir kritizējusi Rietumus un arābu valstis par spiediena izdarīšanu uz Asada režīmu. Tomēr Irāna ir noliegusi ASV apgalvojumus, ka tā piegādātu Sīrijas režīmam ieročus. Savienotās Valstis paziņojušas, ka Sīrijas opozīcijai sniedz tikai neletālu palīdzību un ieročus nepiegādā, bet tiek ziņots, ka to dara Saūda Arābija un Katara.

Annans nosodīja ieroču piegādāšanu Sīrijai un norādīja, ka šai valstij draud eksplodēšana ārpus savām robežām. "Dažas valdības ir aprēķinājušas, ka ātrākais veids, kā izbeigt konfliktu Sīrijā, ir apbruņot vienu vai otru pusi, lai tā gūtu pilnīgu uzvaru pār otru pusi. Tas nenotiks. Tiks nogalināti tikai vēl vairāk cilvēku," norādīja Annans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits