Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Aprit 20 gadi kopš prāmja Estonia traģēdijas

Svētdien, 28.septembrī, aprit 20 gadi kopš prāmja Estonia traģēdijas, kad 1994.gadā naktī uz 28.septembri tas nogrima vētras laikā Baltijas jūrā netālu no Somijas piekrastes.

Negadījumā noslīka 852 cilvēki, tostarp 23 no Latvijas. Prāmja Estonia nogrimšana ir Eiropā traģiskākais negadījums jūrā miera laikā.

Starptautiska izmeklēšanas komisija jau 1997.gadā konstatēja, ka katastrofu izraisījis prāmja atveramā priekšgala bojājums. Vēlāk izplatījās versija, ka kuģis varētu būt nogrimis pēc sprādziena, taču izmeklētājiem neizdevās atrast pierādījumus šim pieņēmumam.

Ar to gan galvas lauzīšana par prāmja Estonia noslīkšanas apstākļiem nebeidzās.

Igaunijas parlamenta īpašā komisija iespējamās saistības ar ieroču pārvadāšanu izpētei savā valdībai 2006.gadā iesniegtajā gala atzinumā rekomendēja turpināt meklēt cilvēkus, kuri kopš 1994.gada tiek uzskatīti par bezvēsts pazudušiem. Komisija pauda pārliecību, ka daudzi it kā pazudušie prāmja pasažieri, kā arī tā kapteinis Avo Pihts, patiesībā ir dzīvi un tiek slēpti Rietumos.

Tikai 2009.gadā informācijas trūkuma dēļ Igaunijas valdība nolēma pārtraukt prāmja Estonia bojāejas izmeklēšanas komisijas darbību. Igaunijas valdības komisijas pēdējā ziņojumā tika secināts, ka nav iespējams izslēgt faktiski nevienu prāmja nogrimšanas scenāriju, jo tam nepieciešama prāmja vraka sistemātiska un korekti dokumentēta izpēte, kas vēl aizvien nav izdarīts.

Liktenīgajā naktī uz prāmja atradās 29 cilvēki no Latvijas, bet izglābties izdevās tikai sešiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits