Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Apšaude Minhenē: Uzbrucējs bijis psihiski nenosvērts (papildināts 15:49)

Apšaudē iepirkšanās centrā Olympia Minhenē piektdien miruši vismaz deviņi cilvēki, ieskaitot šāvēju, un 16 ievainoti, trīs no viņiem kritiski, paziņojusi Vācijas policija. 

Nogalināto deviņu cilvēku vidū ir trīs Turcijas pilsoņi, viens grieķis un trīs Kosovas pilsoņi, sestdien paziņojušas minētās valstis.

Turcijas Ārlietu ministrija jau identificējusi bojāgājušos, un ārlietu ministrs paziņoja, ka jau sazinājies ar nogalināto ģimenes locekļiem.

Grieķija paziņoja, ka apšaudē dzīvību zaudējis viens tās pilsonis, bet Kosova informēja, ka mirušo vidū ir trīs kosovieši.

Vēl 16 cilvēki apšaudē tika ievainoti, tostarp trīs atrodas kritiskā stāvoklī, paziņojusi Minhenes policija. Lielākā daļa upuru bija vecumā no 15 līdz 21 gadam, vēstīja Bavārijas sabiedriskā televīzija.

Uzbrucējs izrādījies 18 gadus vecs Vācijas un Irānas dubultpilsonis, kurš Vācijā dzīvojis vismaz divus gadus. Uzbrucēja līķis atrasts aptuveni kilometra attālumā no tirdzniecības centra. Puisis iepriekš nav nonācis policijas redzeslokā, tāpat viņa vārds vismaz pagaidām netiek saistīts ar teroristiem. Tiek uzskatīts, ka viņš darbojies viens. Viņa motīvi pagaidām nav zināmi.

Jaunietis bijis psihiski nenosvērts, bet nekas neliecina par viņa saistību ar islāmistiem, sestdien paziņojusi Vācijas policija. "Nav nekādas saistības ar [teroristu grupējumu] Islāma valsts," paziņoja Minhenes policijas priekšnieks Hubertuss Andrē.

Tomēr jaunietis, kurš pēc apšaudes izdarīja pašnāvību, bijis apsēsts ar grāmatām un rakstiem par maniakiem un masu slepkavībām. Minhenes prokuratūra atklāja, ka aizdomās turamais cietis no depresijas un saņēmis psiholoģisko palīdzību.

Bruņojies ar ieroci, jaunietis piektdienas vakarā atklāja uguni pie ātrās ēdināšanas restorāna McDonald un pēc tam devās uz iepirkšanas centru, kur turpināja šaut uz cilvēkiem.

Policisti uzbrucēju sašāva, bet viņam sākotnēji izdevās aizbēgt. Viņa līķis vēlāk tika atrasts aptuveni kilometru no iepirkšanās centra, kur izdarījis pašnāvību.

Jaunietim līdzi bija sarkana mugursoma, kuru policija pārbaudīja, meklējot iespējamās sprāgstvielas. Tomēr varasiestādes neatklāja, vai tās atrastas.

Divi citi vīrieši, kas pameta apšaudes vietu automašīnā un sākotnēji tika turēti aizdomās kā šāvēja līdzzinātāji, vēlāk tika aizturēti. Policija noskaidroja, ka šie cilvēki ar notikušo nav saistīti.

Jau vēstīts, ka sākotnēji tika uzskatīts, ka šāvēji bijuši trīs cilvēki. 

Minhenes varasiestādes apšaudes dēļ izsludināja pilsētā ārkārtas stāvokli un aicināja iedzīvotājus nepamest mājas.

Vairāki mediji iepriekš ziņoja, ka vēl vienā vietā Minhenē sākusies panika un iespējams, noticis uzbrukums, bet policija to noliedza.

Aģentūra Reuters, atsaucoties uz policiju, vēstīja, ka aculiecinieki redzējuši šaušanu gan iekšā lielveikalā, gan tuvējās ielās.

Iepirkšanās centrs atrodas blakus Minhenes olimpiskajam stadionam.

Internetā izplatīts video, kurā pie ātrās ēdināšanas restorāna McDonald ielas malā redzams melnās drēbēs tērpts vīrietis šaujam uz garāmgājējiem. Video autentiskums gan nav apstiprināts.

Laikraksts Bild ziņoja, ka kāds vīrietis, šaudoties uz cilvēkiem, izskrējis cauri lielveikalam pie stadiona un pēc tam aizbēdzis metro stacijas virzienā.

Iepriekš mediji ziņoja, ka pie iepirkšanās centra ieradušās daudzas ātrās palīdzības mašīnas un virs veikala lidojot helikopteri.

Policijas preses pārstāve atklāja, ka policija saņēmusi izsaukumu uz iepirkšanās centru ap plkst.18 (plkst.19 pēc Latvijas laika).

Vācijas dzelzceļa uzņēmums Deutsche Bahn ziņoja, ka pēc apšaudes evakuēta galvenā Minhenes dzelzceļa stacija, kur tiek veikta policijas operācija.

Pēc policijas rīkojuma Minhenē tika apturēta vilcienu, metro, tramvaju un autobusu satiksme.

Irāna sestdien nosodījusi Minhenē notikušo apšaudi un paudusi līdzjūtību cietušajiem. "Mēs sērojam kopā ar Vācijas tautu un valdību un nosodām notikumus Minhenē," paziņoja Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

Viņš nodēvēja terorismu par "mūsdienu kaunu", bet izvairījās runāt tieši par Minhenes šāvēju.

Tāpat arī ASV prezidents Baraks Obama izteicis atbalstu Vācijai šajā grūtajā brīdī un paudis līdzjūtību cietušajiem.

Arī Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) publiski izteikuši līdzjūtību notikušajā apšaudē cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem.

Mikroblogošanas vietnē Twitter prezidents paudis nosodījumu notikušajam un norādījis, ka "terorisms un vardarbība nedrīkst tikt tolerēta".

Arī Mūrniece izteikusi līdzjūtību bojāgājušo ģimenēm, piederīgajiem un draugiem. Notikušo viņa nodēvējusi par "barbarisku vardarbību". "Domās kopā ar Vāciju," tviterī rakstīja parlamenta spīkere. 

(ziņa papildināta ar jaunāko informāciju)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits