Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Apšaude Ziemeļīrijā apdraud mieru

Pirmā britu karavīru slepkavība Ziemeļīrijā kopš 1997.gada var ievērojami apdraudēt miera procesa nākotni, svētdien sacīja Lielbritānijas un Ziemeļīrijas politiķi. "Viņi vēlas atgriezt ielās britu karavīrus. Viņi grib iznīcināt visu pēdējā laikā sasniegto progresu un atsākt nemierus Īrijā," BBC uzbrukumu kritizēja īru partijas Sinn Fein vadītājs Džerijs Adamss.
Divu karavīru slepkavībā politiķi vaino Īru republikāņu armijas atkritējus

Sestdienas vakara uzbrukumā Masarīnas armijas bāzei nezināmi ļaundari garāmbraucot ievainoja četrus karavīrus, kuri bija izgājuši, lai saņemtu pasūtīto picu. Pēc tam vismaz divi uzbrucēji izkāpa no mašīnas un nošāva divus zemē guļošos karavīrus. Uzbrukumā cieta arī abi picas piegādātāji. Britu Ziemeļīrijas ministrs Šons Vudvords notikušo raksturoja kā "plānotu masu slepkavības mēģinājumu". Savukārt Ziemeļīrijas asamblejas biedrs Tomass Bērnss žurnālistiem sacīja, ka uzbrukums liecinot par "republikāņu disidentu" roku darbu, ar to domājot Īru republikāņu armijas atkritējus.

The Times vēsta, ka to vidū galvenie aizdomās turamie ir Real IRA. Šis grupējums 1998.gadā sarīkoja bumbu sprādzienus Omagā, kuros gāja bojā 29 cilvēki. Februārī Kāstlvellenas pilsētā tika atrasta 150 kilogramu smaga bumba, un Real IRA atklāja, ka tikai "loģistikas problēmas" patraucējušas tai sarīkot sprādzienu armijas bāzē.

Pagaidām neviens grupējums nav uzņēmies atbildību par uzbrukumu. Kā ziņo The Guardian, vietējos iedzīvotājos tas izsaucis satraukumu par cīniņu atsākšanos salā. Pagājušā gadsimta otrajā pusē tajos tika nogalināti aptuveni 3500 cilvēki, viņu vidū arī nepilni divi tūkstoši civiliedzīvotāju. Lai nepieļautu nemieru atsākšanos, Ziemeļīrijā joprojām uzturas ap piectūkstoš britu karavīriem, bet asāko nacionālo un reliģisko nemieru laikā viņu bija pat vairāk par 25 tūkstošiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits