Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +24 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Apsūdz ES Izraēlas boikotā

Izraēlas dusmas izsaucis Eiropas Savienības (ES) lēmums marķēt produktus, kas ražoti ebreju apmetnēs Izraēlas okupētajās teritorijās. ES uzskata par nelikumīgām ebreju apmetnes palestīniešu apdzīvotajās teritorijās Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē, kā arī Sīrijai anektētajās Golānas augstienēs.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ES plānu salīdzinājis ar ebreju diskrimināciju nacistiskajā Vācijā pirms Otrā pasaules kara. Izraēlas Ārlietu ministrija ebreju apmetnēs ražoto preču marķēšanu interpretē kā Izraēlas valsts boikotu.

Briseles varas gaiteņos jau vairākus gadus cirkulējis ierosinājums ES dalībvalstīs marķēt produktus, kas radīti Izraēlas valdības izveidotajās ebreju apmetnēs teritorijās, kuras Izraēla atņēma kaimiņos esošajām arābu valstīm pēc 1967. gada jūnijā notikušā Sešu dienu kara. ES uzskata, ka arvien jaunu ebreju apmetņu celtniecība Austrumjeruzalemē un Rietumkrastā apdraud Tuvo Austrumu miera procesu, kas jau gadu ir iesaldēts, un palestīniešu valsts izveidi.

Atsevišķas ES dalībvalstis ik pa laikam ir mēģinājušas panākt ieceres par marķējuma iedzīvināšanu, bet dažādu iemeslu dēļ process nevirzījās. Piemēram, 2013. gadā ASV valsts sekretārs Džons Kerijs aicināja ES atlikt marķējuma ierosinājuma īstenošanu, jo viņš centās restartēt Izraēlas un Palestīniešu pašpārvaldes miera sarunas. Izraēla 2014. gada aprīlī izstājās no sarunām.  

Šā gada sākumā 16 ES dalībvalstu, tostarp Francijas, Lielbritānijas un Itālijas, ārlietu ministri parakstīja vēstuli ES ārlietu vadītājai Federikai Mogerīni. Tajā augstā amatpersona tika aicināta paātrināt marķējuma ieviešanu. 

"Izraēlas nelikumīgo apmetņu tālāka paplašināšanās okupētajās palestīniešu teritorijās un citās teritorijās, kuras Izraēla ir okupējusi kopš 1967. gada, apdraud taisnīga un galēja miera līguma izredzes," bija teikts vēstulē, ko noplūdināja Izraēlas laikraksts Haaretz. "Eiropas patērētājiem ir jābūt pārliecinātiem par to preču izcelsmi, kuras viņi patērē." 

Izskanējušas spekulācijas, ka vēstules iniciators bijis Beļģijas ārlietu ministrs Didjē Reinderss. Beļģijas valdība jau pagājušajā gadā rekomendēja lielveikalu ķēdēm marķēt lauksaimniecības produktus, kas nākuši no ebreju apmetnēm Rietumkrastā, Austrumjeruzalemē un Golānas augstienēs.   

Septembra sākumā Eiropas Parlaments atbalstīja rezolūciju, kas ierosina marķēt produktus, kuri ir ražoti ebreju apmetnēs Izraēlas okupētajās teritorijās. Mogerīni paziņojusi, ka Eiropas Komisija tuvākajā laikā pabeigšot darbu pie marķējuma jautājuma juridiskajām un tehniskajām vadlīnijām. Kāda vārdā neminēta ES amatpersona Izraēlas armijas radio sacījusi, ka ebreju apmetnēs radīto produktu marķēšana varētu sākties oktobrī. 

Top komentāri

Juhna
J
Pareizi butu vispar ES tirgu neielaist zidu razotas preces, jo tas ir izgatavotas uz citu tautu asinim un okupetajam teritorijam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits