Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Atšifrētais peles genoms varēs palīdzēt cilvēku slimību ārstēšanā

Pēc desmit gadu ilgiem centieniem starptautiskai zinātnieku komandai izdevies atšifrēt peles genomu. Šis panākums ļaus izstrādāt jaunas cilvēku ārstēšanas metodes, jo peles ģenētiskais kods par 75 procentiem sakrīt ar cilvēka ģenētisko kodu.

Kods parāda pilnu ģenētiskā materiāla sastāvu šūnas kodolā. Tas atklāj, kā attiecīgais dzīvnieks ir uzbūvēts un funkcionē.

Peles kļuvušas tikai par otro zīdītāju pēc cilvēka, kam pilnībā atšifrēts genoms. Daļēji ir atšifrēts arī šimpanzes, suņa, kaķa, žurkas, makaka un pat Austrālijas faunas dīvaiņa pīļknābja ģenētiskais materiāls, raksta BBC.

Peles bieži izmanto pētījumos, lai labāk izprastu cilvēka slimības un to attīstību. Izmantojot peles, zinātniekiem izdevies gūt panākumus, lai izstrādātu vēža, diabēta, sirds slimību un citu slimību ārstēšanas metodes.

Pētījuma līdzautors Oksfordas universitātes profesors Kriss Pontings apgalvo, ka peles genoma atšifrēšana palīdzēs atrast gēnus, kas ir bioloģijas pamatā un ir vienādi visiem zīdītājiem. Viņš stāsta, ka bija svarīgi nošķirt tos gēnus, kas ir vienādi cilvēkam un pelei, no tiem, kas ir atšķirīgi. Pelei radās aptuveni 5000 jaunu gēnu pēc tam, kad tās un cilvēka priekšteči pirms 90 miljoniem gadu aizgāja katrs pa savu evolūcijas ceļu.

Peles genoma atšifrēšanu sāka 1999.gadā, un šim mērķim iztērēti aptuveni 100 miljoni dolāru (50 miljoni latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits