Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Austrālija atsakās no "zelta vīzām"

Austrālija ir atcēlusi tā dēvētās zelta vīzas, kas deva tiesības turīgiem ārvalstu investoriem dzīvot valstī apmaiņā pret investīcijām.

"Zelta vīzu" mērķis bija piesaistīt ārvalstu uzņēmumus, taču valdība konstatējusi, ka programma "nesusi sliktus ekonomiskos rezultātus", tādēļ tika nolemts no tām atteikties. Kritiķi sen apgalvoja, ka šo shēmu izmanto "korumpētas amatpersonas", lai glabātu nelikumīgus līdzekļus Austrālijā.

"Zelta vīzas" tiks aizstāta ar kvalificētu darba ņēmēju vīzām.

Kopš 2012.gada, izmantojot šo programmu, Austrālija ir piešķīru tūkstošiem vīzu, un saskaņā ar valdības datiem 85% veiksmīgo pieteikumu iesniedzēju ir no Ķīnas.

Lai varētu pretendēt uz šo programmu, kandidātam bija jāiegulda Austrālijā vairāk nekā pieci miljoni Austrālijas dolāru (aptuveni trīs miljoni eiro), un programma tika reklamēta kā veids ārvalstu investīciju un inovāciju veicināšanai.

Pēc vairākkārtējas pārskatīšanas valdība konstatēja, ka shēma nav sasniegusi savus galvenos mērķus. Decembrī valdība paziņoja, ka atteiksies no "zelta vīzu" programmas, tā vietā piedāvājot vairāk vīzu "kvalificētiem migrantiem", kas spēj "dot Austrālijai milzīgu ieguldījumu".

"Jau gadiem ilgi ir bijis skaidrs, ka šī vīza nesniedz to, kas vajadzīgs mūsu valstij un ekonomikai,"šodien paziņoja iekšlietu ministre Klēra O'Nīla.

Organizācijas "Transparency International" Austrālijas nodaļas izpilddirektors Klensijs Mūrs atzinīgi novērtēja šo soli un raidorganizācijai BBC sacīja, ka "pārāk ilgi korumpētas amatpersonas un kleptokrāti ir izmantojuši "zelta vīzas" kā līdzekli, lai glabātu savus nelikumīgos līdzekļus Austrālijā un, iespējams, paslēptu savus noziedzīgi iegūtos līdzekļus."

Programma jau iepriekš tika rūpīgi pārbaudīta saistībā ar tās iespējamām "nepilnībām" un "neaizsargātību".

Valdības izmeklēšanā 2016.gadā tika paustas bažas, ka tai ir "naudas atmazgāšanas un citu negodīgu darbību potenciāls", savukārt 2022.gadā laikraksts "The Australian" ziņoja, ka šo programmu izmantojuši arī Kambodžas valdošā režīma locekļi.

Valdības veiktajā izmeklēšanā tika konstatēts, ka ar vīzām Austrālijā ieceļo cilvēki ar "mazāku uzņēmējdarbības veiklību", nekā tas būtu noticis pretējā gadījumā, un vienlaikus tiek piedāvātas nodokļu atlaides, kas rada zaudējumus sabiedrībai.

Lielbritānija atteicās no līdzīgas shēmas 2022.gadā, jo pastāvēja bažas, ka caur to valstī ieplūst nelikumīga nauda no Krievijas. Tā dēvētā zelta vīzu shēma ir pakļauta rūpīgai pārbaudei arī Malt

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits