Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Austrālija piedāvā aizsardzību savā teritorijā dzīvojošajiem honkongiešiem

Austrālija ceturtdien piedāvājusi aizsardzību honkongiešiem, kuri dzīvo Austrālijā.

Austrālija šādu lēmumu pieņēmusi, reaģējot uz jauno Honkongas nacionālās drošības likumu, kuru Ķīna pieņēma 30.jūnijā, apejot Honkongas likumdošanas institūciju.

Austrālijas premjerministrs Skots Morisons paziņoja, ka viņa valdība aptur vienošanos ar Honkongu par izdošanu un piedāvā tūkstošiem honkongiešu, kas pašreiz dzīvo Austrālijā ar pagaidu vīzām, iespēju nokārtot pastāvīgas uzturēšanās atļaujas.

Morisons sacīja, ka šāds lēmums pieņemts, jo Honkongas nacionālās drošības likums pamatīga maina apstākļus, un piebilda, ka Pekinas un Honkongas varasiestādes jau ir informētas par Austrālijas lēmumu.

Pekina ir paziņojusi, ka jaunais likums aizliegs graujošu darbību, atdalīšanos no valsts, terorismu un slepenu sadarbību ar ārvalstu spēkiem, un ka tas ir vajadzīgs, lai atjaunotu stabilitāti Honkongā pēc demokrātijas piekritēju protestiem.

Kritiķi uzskata, ka tas ievadīs plašas politiskas represijas šajā autonomajā teritorijā.

Ķīna pagājušajā trešdienā atvēra Honkongā savas drošības aģentūras biroju, lai tās aģenti varētu pirmoreiz atklāti darboties šajā autonomajā teritorijā saskaņā ar jauno nacionālās drošības likumu.

Šis likums ir radikālākās izmaiņas Honkongas brīvībās un autonomijā, kopš Lielbritānija 1997.gadā atdeva Honkongu Ķīnai.

Morisons sacīja, ka aptuveni 10 000 Honkongas pilsoņu, kas dzīvo vai studē Austrālijā ar studentu vai pagaidu vīzām, varēs palikt valstī vēl piecus gadus, neatkarīgi no termiņa izbeigšanās datuma viņu pašreizējās vīzās.

"Ja jūs esat pagaidu vīzas turētājs, no šodienas jūsu vīza tiks pagarināta vēl uz pieciem gadiem papildus laikam, ko jau esat pavadījis Austrālijā, ar iespēju nokārtot pastāvīgas uzturēšanās atļauju šī perioda beigās," paziņoja Morisons.

"Un mēs arī nākotnē nodrošināsim piecu gadu vīzas ar iespēju nokārtot pastāvīgas uzturēšanās atļauju cilvēkiem no Honkongas, kas pieteiksies pagaidu vīzām kvalificētiem darbiniekiem," pavēstīja Morisons.

Neilgi pirms premjerministra paziņojuma Austrālijas Ārlietu ministrija brīdināja Austrālijas pilsoņus Honkongā par risku tikt aizturētiem saskaņā ar jauno drošības likumu, norādot, ka likums ir neskaidri definēts.

Ministrija aicināja Austrālijas pilsoņus izvērtēt nepieciešamību palikt Honkongā, ja viņiem ir bažas par jauno likumu.

Ministrija šonedēļ paaugstināja brīdinājumu par ceļošanu uz Honkongu, norādot, ka austrāliešiem šajā pilsētā var draudēt patvaļīga aizturēšana.

Ķīnas vēstniecība Kanberā nosodīja šo brīdinājumu, nodēvējot to par pilnīgi smieklīgu un dezinformējošu.

Austrālijas Ārlietu ministrija šodien norādīja, ka jaunais Honkongas drošības likums var tikt interpretēts ļoti plaši un novest pie austrāliešu pārvešanas uz Ķīnu tiesāšanai tur.

Ministrija atzina, ka vēl nav skaidrs, kā likums tiks īstenots dzīvē, bet brīdināja, ka austrāliešiem var būt paaugstināts risks tikt aizturētiem.

"Jūs varat pārkāpt likumu pat negribot," brīdināja ministrija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits