Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Austrālija slēgs daudz kritizēto migrantu centru

Lēmums par izmitināšanas centra slēgšanu tika izziņots trešdien pēc Papua-Jaungvinejas premjerministra Pītera O’Nīla un Austrālijas imigrācijas ministra Pītera Datona tikšanās Papua-Jaungvinejas galvaspilsētā Portmorsbi. "Papua-Jaungvineja un Austrālija ir vienisprātis, ka centrs ir jāslēdz," informēja O’Nīls, bet norādīja, ka slēgšanas process netiks sasteigts. "Tam jānorit, ņemot vērā Papua-Jaungvinejas iedzīvotāju intereses un patvēruma meklētāju un bēgļu labklājību." 
Austrālija un Papua-Jaungvineja vienojušās slēgt migrantu un patvēruma meklētāju izmitināšanas centru Manusas salā, kur atrodas vairāk nekā 850 vīriešu. Pagaidām nav zināms, kas notiks ar šīm personām, bet Austrālija ir skaidri pateikusi, ka nepārvietos tās uz valsts kontinentālo daļu. Manusas izmitināšanas centrs ir sava veida simbols Austrālijas pretrunīgi vērtētajai migrācijas politikai, ko slavē atsevišķi politiķi Eiropā, bet kritizē ANO un cilvēktiesību organizācijas. 

Arī Datons apstiprināja panākto vienošanos slēgt Manusas izmitināšanas centru, tomēr neprecizēja, kāds būs tur mītošo 854 vīriešu tālākais liktenis. "Austrālijas valdība ilgstoši ieņem pozīciju, ka ir jāsadarbojas ar Papua-Jaungvinejas valdību, lai slēgtu centru, un jāpalīdz tur esošajiem cilvēkiem palikt Papua-Jaungvinejā vai atgriezties izcelsmes zemē," ministru citē The Sydney Morning Herald. "Mēs uzstājam, ka neviens no Manusas izmitināšanas centra iemītniekiem nekad netiks nometināts Austrālijā." 

Austrālija 2013. gada rudenī ieviesa stingrus robežkontroles pasākumus. Austrālijas jūras spēku kuģi migrantus, kas laivās mēģina nokļūt valstī, nogādā atpakaļ galvenajā tranzītvalstī Indonēzijā vai nosūta uz patvēruma meklētāju centriem Manusā un kaimiņos esošajā Nauru, kur tie pavada neierobežotu laiku, kamēr Austrālijas varasiestādes izskata viņu patvēruma lūgumu. Tomēr pat tos, kurus atzīst par bēgļiem, neļauj pārvietot uz Austrāliju. 

Aprīlī Papua-Jaungvinejas Augstākā tiesa lēma, ka patvēruma meklētāju un bēgļu atrašanās Manusas izmitināšanas centrā, par kura uzturēšanu Austrālija Portmorsbi samaksāja 400 miljonu Austrālijas dolāru (270 miljoni eiro), ir "nelikumīga un nekonstitucionāla".  

2014. gada februārī Manusas izmitināšanas centrā ielauzās vietējie iedzīvotāji un policija, izcēlās grautiņi. Nekārtību laikā tika nogalināts viens un ievainoti vairāk nekā 60 iemītnieku. Pagājušā gada janvārī daļa izmitināto iebarikādējās un sāka badastreiku. Centrā regulāri notikusi izvarošana un fiziska izrēķināšanās ar iemītniekiem, bijuši pašnāvības mēģinājumi.  

Izskanējuši minējumi, ka Manusā esošie varētu tikt pārvietoti uz izmitināšanas centru Nauru. Izdevums The Guardian pagājušajā nedēļā ziņoja, ka tā rīcībā nonācis vairāk nekā 2000 ziņojumu par Nauru izmitināšanas centrā notikušiem incidentiem, tostarp sistemātiskiem fiziskiem un seksuāliem uzbrukumiem un necilvēcīgiem dzīves apstākļiem. 

Vairāk nekā simt bijušo Manusas un Nauru izmitināšanas centra darbinieku parakstījuši trešdien publicēto vēstuli, kas aicina slēgt abus centrus un nogādāt to iemītniekus Austrālijā. Arī cilvēktiesību organizācija Human Rights Watch mudinājusi Manusā un Nauru izmitinātos pārvietot uz Austrāliju vai drošu trešo valsti. 

Vidu Ulda Ķezbera rakstu lasiet ceturtdienas, 18. augusta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits