Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Briti spriež, kā apturēt naudas izšķērdēšanu

Parlaments plāno reformas, lai ierobežotu deputātu tēriņus

Lielbritānijas parlamenta deputāts Freizers Kemps pamanījās mēneša laikā iegādāties divus DVD atskaņotājus, gada laikā nopirkt divus dārgus televizorus un pāris mēnešu laikā izlietot 16 palagus. Tas viss bija uz Lielbritānijas nodokļu maksātāju rēķina, jo parlamenta deputātiem ir tiesības pieprasīt kompensāciju par "attaisnojamajiem izdevumiem". Leiboristu deputāts F.Kemps ar to acīmredzot saprata arī 106 mārciņas (85 lati) lielo rēķinu par veļas mašīnu meistara konsultāciju, jo deputāts nemācēja apieties ar savu pirkumu.

Sabiedrības dusmas

Līdzīgu izšķērdību atļāvās desmitiem citu deputātu, kas par nodokļu maksātāju naudu tīrīja savus peldbaseinus, cīnījās pret kurmjiem, pirka suņu barību un iegādājās tūkstošiem mārciņu vērtas mēbeles, piemēram, masāžas krēslu. Par ierastu parādību kļuvusi arī valsts naudas izmantošana savu mājokļa kredīta maksājumu kārtošanai. Britu laikraksts The Daily Telegraph jau pāris nedēļu publicē atmaskojošas ziņas par deputātu izšķērdību, un ekonomikas krīzes laikā šīs ziņas izraisījušas pamatīgu skandālu. Briti nevar saprast, kādēļ viņiem nākas savilkt jostu, kamēr deputāti par valsts naudu atļaujas dažādas vaļības.

Par skandāla lielāko upuri kļuvis Lielbritānijas parlamenta apakšpalātas spīkers Maikls Mārtins, kurš šonedēļ paziņoja, ka nolēmis atkāpties no amata. Daļa deputātu pieprasīja viņa demisiju, jo M.Mārtins pretojies kompensāciju sistēmas reformai un vilcinājies ierobežot deputātu izdevumus. Arī viņš pats izmantojis nodokļu maksātāju naudu šofera algošanai, paklāju pirkšanai un citiem privātiem tēriņiem. M.Mārtins paziņoja, ka 21.jūnijā atkāpsies no spīkera amata, lai "saglabātu parlamenta vienotību".

Britu prese uzsver, ka ar spīkera atkāpšanos nepietiek, lai apklusinātu skandālu, jo parlamentā nepieciešamas būtiskas reformas. Šim viedoklim piekrīt opozīcijā esošās Konservatīvo partijas līderis Deivids Kemerons, kurš aicina valdību izsludināt jaunas parlamenta vēlēšanas, lai vēlētājiem būtu iespēja sodīt negodīgos deputātus. Lielbritānijas premjers, leiboristu līderis Gordons Brauns nepiekrīt šim ierosinājumam, jo uzskata, ka vēlēšanu rīkošana ekonomikas lejupslīdes laikā izraisītu haosu. Aptaujas rāda, ka vēlēšanās pārliecinošu uzvaru izcīnītu konservatīvie.

Pieprasa reformas

G.Brauns atvainojies sabiedrībai par deputātu izšķērdību un apsolījis, ka leiboristu deputāti, kas pieķerti valsts naudas šķērdēšanā, vairs netiks izvirzīti atkārtotai ievēlēšanai. G.Brauns secina, ka parlaments nav spējīgs kontrolēt savus izdevumus, tādēļ nepieciešams izveidot neatkarīgu institūciju, kas uzraudzītu deputātus. "Parlaments nevar darboties kā džentlmeņu klubs, kura biedri paši izgudro noteikumus," uzsver G.Brauns. Saskaņā ar reformas plānu deputāti vairs nevarēs pieprasīt kompensāciju par mēbeļu iegādi, bet pabalsts mājokļa īrei vai hipotekārā kredīta maksājumu kārtošanai nedrīkstēs pārsniegt 1250 mārciņas (994 lati) mēnesī. Visas atskaites par deputātu izdevumiem tiks publicētas internetā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits