Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Čavesa izloloto režīmu Venecuēlā pārņem jukas

Tikai divus mēnešus pēc Venecuēlas prezidenta Ugo Čavesa nāves pār viņa izveidoto «XXI gadsimta sociālisma paradīzi» ir savilkušies piķa melni mākoņi. Naftas rezervēm visbagātākā valsts grimst aizvien dziļākā ekonomisko problēmu dūksnājā, ko visuzskatāmāk parāda daudzu pirmās nepieciešamības preču deficīts. Bet valdošā Sociālistu partija ir sadalījusies divās nometnēs, tādēļ ir nopietni apdraudētas aprīlī ievēlētā prezidenta Nikolasa Maduro pozīcijas.

Plānojot apvērsumu

Pagājušajā nedēļā Venecuēlas medijos tika noplūdināta saruna, kurā populārais televīzijas sarunu šova vadītājs Mario Silva, kurš ir kvēls U. Čavesa politiskā kursa atbalstītājs, atklāj daudzus nesmukumus Sociālistu partijas (PSUV) iekšienē.

Ieraksts arī apstiprināja partijā valdošās domstarpības, kas sākās laikā, kad U. Čavess cīnījās ar vēzi, bet pastiprinājās pēc negaidīti mazpārliecinošās N. Maduro uzvaras prezidenta vēlēšanās, kurās viņš tikai par 1,5% apsteidza opozīcijas kandidātu Enriki Kaprilesu.

Saruna esot notikusi starp M. Silvu un Kubas specdienesta aģentu aprīļa beigās kādā militārajā bāzē Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā. Tajā žurnālists paziņojis, ka PSUV ir sadalījusies divās pretējās nometnēs - vienu veido pārliecināti sociālisti ar N. Maduro priekšgalā, bet otrā ir daudz pragmatiskāk noskaņoti partijas biedri, kuru līderis ir parlamenta spīkers Diosdado Kabelo, kam ir ciešas attiecības ar uzņēmējdarbības vidi un militāristiem.

M. Silva apgalvo, ka D. Kabelo vēlas iegūt lielāku politisko varu, bet viņam tuvu stāvošas amatpersonas izsūknē līdzekļus no valsts iestādēm, kuras pārvalda cieto valūtu un nodokļu ieņēmumus. Raidījuma vadītājs Venecuēlas valdības iekšienē valdošo korupciju salīdzina ar «mēslu jūru».

Žurnālists arī brīdina, ka D. Kabelo noskaņo bruņoto spēku vadību pret prezidentu N. Maduro un pat izsaka minējumus, ka jau tiek plānots militārais apvērsums. «D. Kabelo kliķe vēlas pārņemt kontroli pār bruņotajiem spēkiem un piespiest N. Maduro rīkoties tā, kā vēlas viņi, pretējā gadījumā solot sarīkot apvērsumu,» M. Silva stāsta kubiešu aģentam.

M. Silva, kurš ir paziņojis, ka veselības problēmu dēļ pārstās vadīt savu šovu, nav noliedzis, ka ierakstā dzirdamā balss ir viņa, tomēr apgalvoja, ka tā esot Izraēlas specdienesta Mossad un ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes organizēta sazvērestība.

Eksperti domā, ka M. Silvas atklāsmes par PSUV iekšienē valdošajām intrigām varētu būt ticamas. «Līdz ar U. Čavesa aiziešanu nav nevienas viņam līdzvērtīgas figūras, kas partiju spētu saturēt kopā,» Vašingtonas domnīcas Inter - American Dialogue prezidents Maikls Šifters pauž izdevumam Time.

Citi analītiķi domā, ka sarunas ierakstu noplūdināja Kubas valdība, lai vājinātu D. Kabelo. Kubiešiem vajag, lai Venecuēlā politiski nekas nemainītos un komunistu pārvaldītā «brīvības sala» turpinātu saņemt no venecuēliešiem lētu naftu.

Kontroles izgāšanās

Valdības iekšējie kariņi nenāk par labu Venecuēlas ekonomikai, kas pamatīgi cieš no iepriekšējos 14 gados piekoptās saimniekošanas.

Pēdējās nedēļās Dienvidamerikas valstī par deficītu ir kļuvis piens, sviests, kafija, kukurūzas milti un citas pārtikas preces, kā arī tualetes papīrs, ziepes un zobu pasta. «Man ir 71 gads, bet kaut ko tādu es piedzīvoju pirmoreiz,» ziņu aģentūrai AP apgalvo Manuels Fagundess, kuram pieder neliels veikaliņš Karakasas nomalē.

Sociālistu valdība, kas pagājušajā nedēļā piešķīra 79 miljonus dolāru (42 miljoni latu) 50 miljonu tualetes papīra ruļļu iegādei, preču deficītā vaino opozīciju un privātos ražotājus.

Ekonomisti norāda pašas valdības virzienā, uzsverot, ka preču trūkums ir saistīts ar valsts ieviesto preču un ārvalstu valūtas kontroli. «Valsts kontrolētas cenas - cenas, kas ir zem tirgus līdzsvara cenas, vienmēr noved pie deficīta. Šī problēma tikai pieaugs, līdzīgi kā tas notika Padomju Savienībā,» uzskata ekonomikas profesors Stīvens Henke no Džona Hopkinsa universitātes.

70% Venecuēlā patērēto produktu ir importēti vai ražoti no ievestām izejvielām, tādēļ ārvalstu valūtas trūkuma dēļ uzņēmumi nevar veikt jaunus pasūtījumus.

Cenu kontroles dēļ Venecuēlā ir augstākā inflācija visā Latīņamerikas reģionā. Pašlaik tā ir jau pārsniegusi 29%, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits