Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Cerību diena mieram Ukrainā

Minskā piektdien paredzēta Ukrainas, Krievijas un Eiropas Savienības (ES) kontaktgrupas kārtējā tikšanās, kurā cer vienoties par miera procesu karadarbības pārņemtajos Austrumukrainas rajonos. Tomēr ir niecīgas izredzes, ka tas izdosies, jo Kijeva un Maskava, kas atbalsta Austrumukrainas separātistus, viena otrai izvirzījušas priekšnosacījumus, kuriem tās nepiekrīt. Par iespējamo mieru neliecina arī notikumi konflikta zonā, jo ceturtdien separātistu spēki sāka uzbrukumu Mariupolei, raksta laikraksts Diena.

Gan Ukraina, gan Krievija pirms tikšanās Baltkrievijas galvaspilsētā paudušas cerību, ka beidzot izdosies vienoties par soļiem karadarbības pārtraukšanai Austrumukrainā. Ukrainas prezidents Petro Porošenko, kurš vakar apmeklēja NATO samitu Velsā, paziņoja, ka piektdien pulksten 14.00 pēc Latvijas laika savai armijai dos pavēli pārtraukt uguni. "Mēs ceram, ka sāksies miera plāna ieviešana," viņu citē ziņu aģentūra Reuters.

Promaskavisko separātistu pašpasludināto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" līderi paziņojuši, ka ir gatavi nolikt ieročus, ja Minskā ar Ukrainas pārstāvjiem tiks panākta politiska vienošanās par miera plānu.

Maskava neslēpj, ka vēlētos, lai vienošanās pamatā būtu Krievijas prezidenta Vladimira Putina trešdien piedāvātais septiņu punktu miera plāns, kas cita starpā paredz Ukrainas spēku atvilkšanu līdz attālumam, no kura tie nevar apšaudīt separātistu kontrolētos apdzīvotos rajonus, bet neparedz bruņoto separātistu atkāpšanos.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens Putina miera plānu nodēvējis par "liekulīgu". "Mēs saskaramies ar dramatiski izmainītu drošības vidi [Eiropā]. Uz austrumiem no mums Krievija uzbrūk Ukrainai," ceturtdien pirms NATO samita atklāšanas sacīja alianses vadītājs. "Diemžēl mēs joprojām esam liecinieki Krievijas līdzdalībai situācijas destabilizācijā Ukrainas austrumos. Tāpēc turpinām pieprasīt Krievijai atvilkt savus karavīrus no Ukrainas, pārtraukt ieroču un kaujinieku ieplūdināšanu Ukrainā un iesaistīties konstruktīvā politiskajā procesā."

Plašāk lasiet Ulda Ķezbera rakstā Cerību diena mieram Ukrainā piektdienas, 5. septembra, laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits