Laika ziņas
Šodien
Smidzina
Rīgā +19 °C
Smidzina
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Ēģiptes armija paātrina parlamenta vēlēšanu procesu

Ēģiptē pēc ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas pie varas nākusī Bruņoto spēku augstākā padome izdevusi dekrētu, atbilstoši kuram daudzpakāpju valsts parlamenta vēlēšanas paredzēts pabeigt jau 22. februārī, nevis 12. martā, kā bija sākotnēji. Jaunais plāns paredz, ka pirmā jaunievēlētā parlamenta sēde notiks jau 28. februārī, vēsta aģentūra Reuters.

Jāatgādina, ka Ēģiptes parlamenta divu palātu vēlēšanas ir sadalītas vairākos posmos. Parlamenta apakšpalātas vēlēšanas notiek trijos posmos, pēdējais no kuriem paredzēts nākamnedēļ, savukārt augšpalātas vēlēšanas paredzētas divos posmos, katrs no kuriem sadalīts divās kārtās. Parlamenta augšpalātas vēlēšanu pirmā posma pirmā kārta notiks 29. un 30. janvārī, bet otrā kārta 7. februārī. Otrais posms plānots 14. un 15. februārī, bet tā otrā kārta 22. feburārī.

Situācija Ēģiptē sobrīd ir ļoti sarežģīta, jo līdz šim notikušajos parlamenta vēlēšanu posmos pārliecinoši uzvarējuši islāmisti, saņemot vairāk nekā 70 procentus vēlētāju balsu. Valstī tāpat sākušās sadursmes starp drošības spēkiem un protestētājiem, kas pieprasa ātrāku varas nodošanu vēlētiem politiķiem.

Savukārt armijas un Bruņoto spēku augstākās padomes loma tiek vērtēta ļoti pretrunīgi. Viena daļa sabiedrības uzskata, ka armija nav spējīga īstenot valstij nepieciešamās reformas un garantēt kārtību un drošību, kamēr citi armijā redz vienīgo valsti vienojošo spēku, kas spēj novērst Ēģiptes radikalizācijas un islamizācijas draudus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits