Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ēģiptes armija sola iejaukties, ja tautas prasības netiks izpildītas 48 stundu laikā

Ēģiptes armija pirmdien brīdināja, ka tā iejauksies, ja tautas prasības netiks izpildītas 48 stundu laikā. Valsts televīzijā nolasītajā paziņojumā Ēģiptes bruņotie spēki aicināja "izpildīt tautas prasības, dodot [visām iesaistītajām pusēm] 48 stundas laiku kā pēdējo iespēju uzņemties atbildību par vēsturiskajiem apstākļiem, kādus piedzīvo valsts."

"Ja tautas prasības šajā laikā netiks izpildītas, [bruņotie spēki] izziņos turpmāko plānu un pasākumus tā ieviešanai," teikts paziņojumā. Tikmēr tūkstošiem protestētāju pirmdien ar gavilēm uztvēra armijas paziņojumu.

Jāatgādina, ka naktī uz pirmdienu Ēģiptē turpinājās vērienīgi pret prezidentu Muhamedu Mursi vērsti protesti, tostarp notika arī protestētāju un policistu sadursmes. Svētdien apritēja pirmā gadadiena kopš Mursi stāšanās prezidenta amatā.

Kairas Brīvības laukumā un pie prezidenta pils svētdien sapulcējās tūkstošiem cilvēku, kuri solīja palikt, līdz Mursi demisionēs. Tik vērienīgs mītiņš Brīvības laukumā nebija pieredzēts kopš 2011.gada revolūcijas, kad tika gāzts valsts ilggadējais prezidents Hosni Mubaraks. Kopumā mītiņš noritēja mierīgi, izņemot atsevišķus incidentus, kas noveda pie protestētāju sadursmēm ar policiju.

Kairā apšaudē pie Musulmaņu brālības biroja tika nogalināts viens cilvēks, bet citviet Ēģiptē dzīvību zaudēja četri cilvēki. Veselības ministrijas sniegtā informācija liecina, ka svētdien protestos Ēģiptē ievainoti 253 cilvēki. Vienlaikus Mursi pretinieku mītiņam vienā no Kairas priekšpilsētām demonstrāciju noorganizēja arī prezidenta atbalstītāji.

Mursi oponenti prezidentam pārmet nespēju risināt ekonomikas un drošības problēmas, kā arī apsūdz viņu 2011.gada revolūcijas mērķu nodevībā un to ēģiptiešu interešu ignorēšanā, kuri par viņu vēlēšanās nebalsoja. Pret Mursi un viņa pārstāvētajiem islāmistiem iestājas liberāļi, kreisās partijas, kristieši, kā arī dažas musulmaņu organizācijas.

Ēģiptes protestu kustība Tamarod (Dumpis) pirmdien paziņoja, ka dod prezidentam Mursi laiku līdz otrdienai, lai viņš atkāptos no amata, pretējā gadījumā draudot sākt visaptverošu pilsoniskās nepakļaušanās kampaņu. "Mēs dodam Muhamedam Mursi laiku līdz otrdienas, 2.jūlija, plkst.17 (plkst.18 pēc Latvijas laika), lai atteiktos no varas, ļaujot valsts institūcijām sagatavoties pirmstermiņa prezidenta vēlēšanām," teikts "Tamarod" publiskotajā paziņojumā. Pretējā gadījumā "otrdien plkst.17 būs sākums absolūtai pilsoniskās nepakļaušanās kampaņai", norādīts paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits