Laika ziņas
Šodien
Smidzina
Rīgā +19 °C
Smidzina
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Ēģiptes parlamenta vēlēšanu pirmajā posmā uzvar Brāļi musulmaņi

Ēģiptes vispārējo vēlēšanu, kas sākās 28. novembrī, pirmais posms noslēdzies ar islāmistu kustības _Brāļi musulmaņi _izveidotās Brīvības un taisnīguma partijas (BTP) uzvaru, vēsta televīzijas kanāls Al Arabia.

Pēc televīzijas kanāla rīcībā esošās informācijas, provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka BTP saņēmusi kopumā 47 procentu vēlētāju atbalstu, tāpat labi panākumi ir radikālo islāmistu (salafistu) partijai Al Nur, savukārt „laicīgo” partiju apvienība ieguvusi tikai aptuveni piektdaļu vēlētāju balsu. BTP jau paziņojusi, ka rēķinās ar vismaz trešdaļu vietu valsts parlamenta apakšpalātā, kā arī ka nešaubās, ka kopā ar Al Nur iegūs nepieciešamo vairākumu jaunās valdības veidošanai.

Jāpiebilst, ka parlamenta vēlēšanās deputātu kandidāti var balotēties tikai pēc partiju sarakstiem, vienmandāta vēlēšanu apgabali, kā tas bija bijušā prezidenta Hosni Mubaraka laikā, vairāk nepastāv.

Daudzpakāpju vēlēšanu pirmajās divās balsošanas dienās vēlēšanas notika 9 (no 27) Ēģiptes provincēs, tostarp arī visās valsts lielākajās pilsētās, ieskaitot Kairu, Aleksandriju un Luksoru. Pārējās provincēs vēlēšanas notiks 14. decembrī un nākošā gada 3. janvārī, bet galīgais jaunās parlamentas apakšpālatas sastāvs tiks paziņots 11. janvārī.

Parlamenta apakšpalātas vēlēšanām sekos augšapalātas vēlēšanas, bet daudzpakāpju procesu noslēgs valsts Konsultatīvās padomes ievēlēšana. Pēc visu šo institūtu ievēlēšanas iecerētas arī valsts prezidenta vēlēšanas.

Kopumā Ēģiptē ir aptuveni 50 miljoni balstiesīgo vēlētāju, un vēlēšanās kandidē 50 partiju saraksti. Šīs ir pirmās parlamenta vēlēšanas Ēģiptē kopš 30 gadus valdījušā prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits