Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

Ēģiptes tiesa liedz prezidenta vēlēšanās kandidēt liberālās opozīcijas pārstāvim

Ēģiptes administratīvā tiesa sestdien nolēma, ka opozīcijas pārstāvim Ajmanam Nuram nav tiesību kandidēt maijā gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, vēsta aģentūra MENA.

Savu lēmumu tiesa pamatoja ar likumu, kurā noteikts, ka kandidēt nav tiesību personām, kuras savulaik izcietušas cietumsodu, ja kopš soda izciešanas brīža beigām nav pagājuši vismaz pieci gadi un ja tās nav tikušas reabilitētas līdz brīdim, kad pieteikušas savu kandidatūru.

2005.gada prezidenta vēlēšanās Nurs meta izaicinājumu toreizējam valsts līderim Hosni Mubarakam, kas tika gāzts pagājušā gada nemieru rezultātā. Vēlēšanās viņš saņēma 7,6% balsu, ierindojoties otrajā vietā. Neilgi pēc vēlēšanām Nurs tika notiesāts uz pieciem gadiem par dokumentu viltošanu, kas it kā tikusi pieļauta reģistrējot viņa vadīto liberālo partiju Al Ghad.

2009.gada februārī viņš tika atbrīvots, pamatojoties uz slikto veselības stāvokli, taču tikai trešdien militārā hunta, kas pārņēma varu pēc Mubaraka gāšanas, Nuru reabilitēja un pilnībā atjaunoja viņa pilsoņtiesības. Nura advokāts jau paziņojis, ka tiesas spriedumu pārsūdzēs.

Šis spriedums apdraud arī relatīvi mēreno islāmistu - Musulmaņu brālības - kandidātu Hairatu aš Šateru, kurš no cietuma tika atbrīvots tikai 2011.gada martā. Viņu militārā tiesa bija notiesājusi par terorismu un naudas atmazgāšanu. Musulmaņu brālība, kuras izveidotā Brīvības un taisnīguma partija (BTP) nesen notikušajās parlamenta vēlēšanās ieguva visvairāk balsu, jau paziņojusi, ka tā vēlēšanās izvirzīs arī otru kandidātu gadījumam, ja Šaters tiks diskvalificēts. Par "alternatīvo kandidātu" izvēlēts BTP priekšsēdētājs Mohammeds Morsi.

Vēlēšanu komisija iepriekš sestdien paziņoja, ka diskvalificēts, iespējams, tiks arī radikālo islāmistu jeb tā dēvēto salafistu kandidāts Hazems Abu Ismaīls, jo viņa nelaiķa māte bijusi ASV pilsone.

Tikmēr galēji konservatīvā islāmistu partija Gamaa Islamiya paziņojusi, ka par prezidenta kandidātu izvirza stingrās līnijas piekritēju Safvatu Hegazi.

Ēģiptes prezidenta vēlēšanu pirmā kārta paredzēta 23. un 24.maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kijiva: Krievi sāk izjust "šāviņu badu"

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģener...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits