Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +20 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Ēģiptieši balsojot atbalsta grozījumus konstitūcijā

Pagājušajā mēnesī revolūciju piedzīvojušās Ziemeļāfrikas valsts Ēģiptes iedzīvotāju vairākums sestdien notikušajā referendumā atbalstījis grozījumus konstitūcijā, liecina svētdien publicētie provizoriskie rezultāti. Tā ir pirmā reize pēdējos 50 gados, kad ēģiptieši varēja piedalīties demokrātiskā, brīvā un godīgā balsošanā. Tajā piedalījušies 20 miljoni ēģiptiešu, kas ir puse no visiem balsstiesīgajiem.

Sākotnējie rezultāti rāda, ka par grozījumiem Ēģiptes pamatlikumā nobalsojuši 79% balsstiesīgo iedzīvotāju, pret bijis 21%, vēsta RIA Novosti. Referenduma iznākums nozīmē, ka jūnijā ēģiptieši atkal dosies pie vēlēšanu urnām, lai izvēlētos jauno parlamentu, septembrī viņiem būs jāvēlē Valsts prezidents.

Grozījumi konstitūcijā paredz, ka Ēģiptes prezidenta pilnvaru termiņš tiek samazināts no sešiem uz četriem gadiem un viens cilvēks atbildīgajā amatā var atrasties ne ilgāk kā divus secīgus termiņus. Pirms mēneša patriektais Ēģiptes prezidents Hosnī Mubaraks valdīja gandrīz 30 gadu.

Pamatlikuma labojumi arī paredz, ka uz Ēģiptes prezidenta amatu var kandidēt cilvēks, kurš ir sasniedzis 40 gadu vecumu un nav precējies ar neēģiptieti. Vēl viens punkts paredz, ka prezidentam 30 dienu laikā pēc ievēlēšanas jāieceļ savs vietnieks, raksta BBC.

Referenduma pretinieki uzskata, ka konstitūcija ir jāpārraksta kopumā, nevis jāmaina tajā tikai daži punkti. Radikālākus grozījumus konstitūcijā, visticamāk, veiks jaunais parlaments.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits