Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

EP pieprasa uz alkohola etiķetēm norādīt kaloriju skaitu

Eiropas Parlaments (EP) šodien pieņemtajā rezolūcijā prasa Eiropas Komisijai (EK), vēlākais, 2016.gadā iesniegt priekšlikums noteikumiem par uzturvērtības un sastāvdaļu norādīšanu uz alkoholisku dzērienu etiķetēm, aģentūru LETA informēja EP Informācijas biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

EP deputāti aicina pieņemt jaunu ES stratēģiju alkohola jomā, kas vērstos pret alkohola lietošanu nepilngadīgo vidū, braukšanu alkohola reibumā un alkohola lietošanu grūtniecības laikā.

EP aicina EK nekavējoties sākt darbu pie jaunas ES stratēģijas alkohola jomā 2016.-2022.gadam, lai palīdzētu dalībvalstu valdībām "mazināt alkohola radīto kaitējumu". Stratēģijā jāparedz datu apkopošanas pasākumi, profilakse un ārstēšana, dzērumā izraisītu ceļu satiksmes negadījumu skaita mazināšana un atšķirīgu alkohola lietošanas modeļu analīze, norādīts rezolūcijā.

Saskaņā ar rezolūciju EK jāizvērtē, vai turpmāk uz alkoholiskajiem dzērieniem attiecināt prasību informēt patērētājus par sastāvdaļām un uzturvērtību. Pēc iespējas drīzāk uz alkoholisko dzērienu etiķetēm Eiropā būtu precīzi jānorāda vismaz kaloriju daudzums un EK ne vēlāk kā 2016.gadā jānāk klajā ar atbilstošu likumdošanas priekšlikumu, uzskata EP.

Rezolūcijā norādīts, ka ES mērogā jāievieš etiķetes ar brīdinājumu grūtniecēm nelietot alkoholu, kā arī ar brīdinājumu par briesmām, kas saistītas ar transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā.

Komisijai jārisina arī jautājums par alkohola pārrobežu pārdošanu internetā. Dalībvalstīm arī būtu jāveic informācijas kampaņas par briesmām, ko rada "uzdzīves dzeršana", piemēram, pārdzeršanās ballītēs, jo īpaši attiecībā uz nepilngadīgajiem, un jāveic turpmāki pasākumi, lai samazinātu alkohola lietošanas izraisītu ceļu satiksmes negadījumu skaitu, pieprasa EP deputāti.

EP atgādina, ka pasaulē ik gadu no alkohola pārmērīgas lietošanas mirst 3,3 miljoni cilvēku, kas ir 5,9% no mirušo kopskaita. Vecuma grupā no 20 līdz 39 gadiem gandrīz 25% no kopējā nāves gadījumu skaita ir saistīti ar alkohola pārmērīgas lietošanas izraisītiem nelaimes gadījumiem, vardarbību vai aknu slimībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits