Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 8. jūlijs
Adele, Antra, Ada

ES dod garantijas Īrijai, lai glābtu Lisabonas līgumu

Eiropas Savienības (ES) galotņu tikšanās piektdien noslēdzās ar vienošanos par Īrijai nepieciešamajām juridiskajām garantijām un institucionālajiem jautājumiem saistībā ar Reformu jeb Lisabonas līgumu, kā arī jauna ES finanšu uzraudzības ietvara izveidi.

Kā prognozēts, ES līderi atbalstīja līdzšinējā Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozo atkārtotu kandidēšanu uz amatu.

Samita dalībnieki vienojās izveidot trīs jaunas ES mēroga institūcijas banku, apdrošinātāju un apsardzes firmu uzraudzībai. Vienošanās panākta ar nosacījumu, ka jaunajām iestādēm nebūs pilnvaru likt valdībām īstenot dārgus finanšu grupu glābšanas pasākumus.

Šo pozīciju aizstāvēja Lielbritānija, kas uzskata, ka jaunās institūcijas nedrīkst piespiest nacionālās valdības izmantot nodokļu maksātāju naudu, lai glābtu finanšu grūtībās nonākušas bankas, raksta BBC.

ES prezidējošā valsts Čehija, Īrija un Lielbritānija vienojās par Īrijai piešķiramajām ar Lisabonas līgumu saistītajām garantijām. Starp garantijām ir Īrijas militārā neitralitāte, nodokļu sistēma, kā arī nostāja jautājumā par abortiem.

Īrijas valdība vēlējās, lai garantijas tiktu iekļautas Lisabonas līgumā, bet citas valstis baidījās, ka tad visām ES dalībvalstīm nāksies vēlreiz atkārtot līguma ratifikācijas procesu, vēsta Reuters.

ES prezidentūrai izdevies panākt vienošanos, kas šīm garantijām piešķir līguma protokola statusu, kam papildu ratifikācija nav nepieciešama. Paredzams, ka referendums par līgumu notiks oktobrī. Pirmajā referendumā 2008.gadā Īrijas vēlētāji pateica pārliecinošu nē.

ES dalībvalstu līderi vienprātīgi vienojušies atbalstīt Ž.M.Barrozo kā EK vadītāju uz vēl vienu piecu gadu termiņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukraiņi notriekuši trīs raķetes

Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki naktī uz pirmdienu notriekuši trīs no sešām krievu raķetēm, paziņojis Ukrainas Gaisa spēku komandieris Mikola Oleščuks.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits