Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

ES komisārs: Izmeklēšana pret Gazprom ir saistīta ar godīgumu, nevis politiku

Eiropas Savienības (ES) sāktā Krievijas enerģētikas giganta Gazprom darbības izmeklēšana saistībā ar apsūdzībām tirgus manipulēšanā nav politiska un tās mērķis ir nodrošināt visiem vienādus nosacījumus, ceturtdien paziņoja ES konkurences komisārs Hoakins Almunija.

Almunija uzsvēra, ka šī izmeklēšana ir pilnībā pamatota. "Mēs neizmeklējam Gazprom politisku iemeslu dēļ, bet gan vienkārši tāpēc, lai pārliecinātos, ka kompānija nav ļaunprātīgi izmantojusi savu dominanci gāzes piegādes tīklos Centrālajā un Austrumeiropā, jo sevišķi ņemot vērā to, ka atsevišķās valstīs tas ir vienīgais piegādātājs," norādīja komisārs.

Kā ziņots, EK šomēnes paziņoja par izmeklēšanas uzsākšanu pret Gazprom, kas tiek turēta aizdomās par tirgus konkurences ierobežošanu Bulgārijā, Čehijā, Igaunijā, Ungārijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Slovākijā. "Mums nepieciešams pārbaudīt, vai Gazprom nav veicis šķēršļus gāzes brīvai plūsmai starp ES valstīm, netraucē gāzes piegādes avotu dažādošanai un nav noteicis negodīgas cenas," sacīja Almunija. "Es šodien varu pateikt to, ka gadījumā, ja mūsu bažas apstiprināsies, mums nāksies stiprināt ES konkurences noteikumus," brīdināja komisārs.

Brisele paudusi bažas, ka Gazprom, iespējams, "ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo tirgus pozīciju". Izmeklēti tiks trīs iespējamie pārkāpumi - iespējamā tirgu sadalīšana, "ierobežojot gāzes brīvo plūsmu starp [ES] dalībvalstīm", iespējamā gāzes piegāžu dažādošanas bremzēšana, iespējamā "negodīgu cenu uzspiešana patērētājiem, gāzes cenu piesaistot naftas cenām". Ja izmeklēšanā tiks konstatēti pārkāpumi "Gazprom" darbībā, kompānijai varētu tikt noteikts naudassods, kas līdzvērtīgs 10% no "Gazprom" ieņēmumiem astoņās ES dalībvalstīs.

Reaģējot uz EK izmeklēšanu pret Krievijas enerģētikas gigantu Gazprom, Kremlis sācis vērst spiedienu pret Briseli cerībā panākt izlīgumu šajā lietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits