Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Eštone pieprasa ebreju apmetņu ražojumu marķēšanu

Eiropas Savienības (ES) augstākā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrina Eštone pieprasa izdot visaptverošas vadlīnijas ebreju apmetnēs Rietumkrastā ražoto produktu marķēšanai, otrdien vēsta izraēliešu laikraksts Haaretz. Eštone Eiropas Komisijai (EK) nosūtījusi vēstuli, kurā prasīts šādas vadlīnijas sagatavot līdz 2013.gada beigām.

19.jūlijā ES oficiālajā izdevumā Official Journal of the European Union publicētās vadlīnijas aizliedz bloka dalībvalstīm finansēt Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē izvietotās ebreju apmetnes, kā arī ar tām tirgoties.

Eštone savā vēstulē norāda, ka ES dalībvalstīm "jānodrošina to importēto produktu korekta marķēšana, kuru izcelsme ir ārpus Izraēlas robežām pirms 1967.gada un kas tiek tirgotas kā Izraēlas ražojumi". "Komisijai jānodrošina pastāvošo tiesību aktu efektīva (..) ieviešana, pieņemot ES vadlīnijas un citus saistītos aktus," uzsver ES diplomātiskā dienesta vadītāja.

Viņas pārstāve apstiprināja, ka ES grasās marķēt ebreju apmetņu ražojumus. Tomēr viņa piebilda, ka esot pāragri runāt par konkrētiem termiņiem.

Ebreju apmetņu būvniecība 1967.gada karā okupētajās teritorijās saskaņā ar starptautiskajām tiesībām tiek uzskatīta par nelikumīgu. Publicēto vadlīniju preambulā teikts: "ES neatzīst Izraēlas suverenitāti pār (..) Golānas augstienēm, Gazas joslu un Rietumkrastu, tostarp Austrumjeruzalemi (..), un neuzskata tās par Izraēlas teritorijas sastāvdaļu neatkarīgi no to statusa saskaņā ar iekšzemes likumiem."

Izraēla brīdinājusi, ka šāda ES rīcība radīs nopietnu krīzi abpusējās attiecībās un ka ES vadlīnijas apdraud ASV valsts sekretāra Džona Kerija centienus panākt Tuvo Austrumu miera sarunu atsākšanu. Saskaņā ar Pasaules bankas datiem ES imports no ebreju apmetnēm gadā sasniedz 230 miljonus eiro, kas 15 reizes pārsniedz importu no palestīniešu teritorijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits