Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

ETA upuri nav mierā ar grupējuma paziņojumu par bruņotas darbības izbeigšanu

Bruņotā basku separātistu grupējuma ETA ceturtdienas paziņojums par galīgu bruņoto aktivitāšu pārtraukšanu daudziem grupējuma upuriem nešķiet pieņemams.

Jau ziņots, ka paziņojums tika publicēts basku, spāņu, franču un angļu valodās basku laikraksta "Gara" tīmekļa vietnē. Videoierakstā redzami trīs melnā tērpti kaujinieki ar beretēm galvā, kuri paziņo par bruņotas aktivitātes pilnīgu pārtraukšanu.

Tomēr grupējums nav piekritis Spānijas valdības un opozīcijas agrāk izteiktajai prasībai pilnībā izformēties, un paziņojumā nekas nav teikts arī par atbruņošanos. "Mēs esam vīlušies, jo šis nav pēdējais solis," intervijā AFP atzīmēja konservatīvās Tautas partijas likumdevēja Basku Zemes reģionālajā asamblejā Marija del Mara Blanko, kuras brāli nogalināja basku separātisti.

Viņa pauda pārliecību, ka ir jāpanāk šī grupējuma pilnīga izformēšanās. "Mēs turpināsim strādāt, līdz sasniegsim galīgu tā likvidēšanu, (..) un mums jāpieprasa, lai viņi atzītu postījumus, ko viņi ir izraisījuši," viņa piebilda.

Ceturtdienas paziņojumā ETA neatvainojās saviem upuriem, bet tā vietā pauda savu "dziļāko atzinību un cieņu" biedriem, kuri miruši kaujās vai tikuši ieslodzīti. "Viņi atzīst savus upurus, bet neatzīst teju 1000 nevainīgus upurus, kuri tika noslepkavoti, uzspiežot totalitāri politisku projektu," atzīmēja Blanko.

1997. gada 12. jūlijā ETA kaujinieki nolaupīja viņas brāli Tautas partijas biedru un pilsētas valdes locekli Migelu Anhelu Blanko un 48 stundas vēlāk viņu nogalināja, izraisot līdz tam nebijuša mēroga pret ETA vērstus protestus.

Attiecībā uz ETA paziņojumu skeptiski noskaņota ir arī Terorisma upuru asociācija, paziņojot, ka upuriem šis paziņojums ir bezvērtīgs, jo ETA ir paziņojusi par aktivitāšu pārtraukšanu, bet nav atzinusi savu sakāvi. "Protams, mēs esam laimīgi, ka vardarbībā radies pārtraukums, bet nepieciešams vairāk. Viņiem ir jānoliek ieroči, viņiem ir jālikvidējas un viņiem ir jālūdz piedošana saviem upuriem (..) un, protams, jānodod sevi tiesas rokās," uzsvēra asociācijas prezidente Anhelesa Pedrasa.

"Es neticu ETA, mēs neticam slepkavām. Tas ir tikai kārtējais paziņojums, kārtējais mazais solītis. Tas ir paziņojums, ko mēs gaidījām, bet ne paziņojums, ko mēs gribējām," viņa piebilda.

Organizācija ETA ("Euskadi Ta Askatasuna") jeb "Basku dzimtene un brīvība" tika dibināta 1959.gadā ģenerāļa Fransisko Franko diktatūras laikā. 1968. gadā ETA veica pirmo plānoto slepkavību un kopš tā laika nogalinājusi vismaz 829 cilvēkus. ETA mērķis ir nodibināt neatkarīgu basku valsti Spānijas ziemeļos un Francijas dienvidrietumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits