Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

FOTO: Indijas Iekšlietu ministrija: viesnīcā atrodas daži desmiti ķīlnieku

Indijas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka Trident/Oberoi viesnīcā teroristu kontrolē joprojām varētu būt aptuveni 20 līdz 30 cilvēki, ziņo Reuters.

Indijas premjerministrs Manmohans Sings paziņojis, ka uzbrukumus Mumbajā, iespējams, plānojusi teroristu grupa, kas bāzējas kaimiņvalstīs.

Indijas valdība bieži vaino Pakistānu, dažreiz arī Bangladešu, par atbasta sniegšanu par atbalsta vai patvēruma sniegšanu kaujiniekiem, kas veic uzbrukumus Indijas teritorijā.

Indijas premjera uzruna notika laikā, kad specvienības kareivji gatavojās ieņemt Taj Hotel un Trident – Oberoi viesnīcas, kurās atrodas kaujinieki un ķīlnieki.

Kaujinieki, kas sagrābuši ķīlniekus Indijas pilsētas Mumbajas viesnīcā Trident/Oberoi, izvirzījuši prasību, atbrīvot visus modžahedus, kas atrodas Indijas cietumos, ziņo britu laikraksts The Times.

“Mēs vēlamies, lai tiktu atbrīvoti visi modžahedi Indijā un tikai pēc tam mēs atbrīvosim cilvēkus,” sacīja viens no kaujiniekiem viesnīcā, kurā pēc pēdējām ziņām atrodas vismaz seši ārzemnieki. “Mēs šeit esam septiņi,” piebilda kaujinieks sižetā, kas tika demonstrēts Indijas islāmistu grupējumam piederošā televīzijā India TV.

Ārlietu ministrijai nav informācijas, ka kāds Latvijas iedzīvotājs būtu cietis uzbrukumos Mumbajā, Dienai pavēstīja ministrijas preses centrā. Konsulārajā reģistrā ir dati tikai par vienu Latvijas pilsoni, kas šobrīd atrodas šajā valstī. Dienas laikā ministrija ieguvusi informāciju par 19 cilvēku lielu tūristu grupu no Latvijas. Ārlietu ministrija ar visiem ir sazinājusies un noskaidrojusi, ka viņi nav cietuši un ir drošā attālumā no notikuma epicentra. Latvijas amatpersonas stingri iesaka tūristiem nedoties šobrīd uz Mumbaju un sekot līdzi jaunākajai informācijai medijos.

Indijas policija ziņo, ka atbrīvoti ķīlnieki no viesnīcas Taj Mahal Indijas pilsētā Mumbajā, kas bija viens no diviem hoteļiem, kurus bija ieņēmuši islāmistu kaujinieki. Tomēr otrā viesnīcā Trident/Oberoi vairāki desmiti cilvēku atrodas ekstrēmistu kontrolē. Iepriekš tika ziņots, ka kopumā par ķīlniekiem saņemti 40 cilvēku, pārsvarā ārvalstu tūristu. Starp islāmistiem un Indijas drošības spēkiem notikušas regulāras apšaudes.

Ceturtdien aculiecinieki dzirdējuši skaļu eksploziju vienā no Indijas pilsētas Mumbajas viesnīcām, kurās par islāmistu kaujinieku ķīlniekiem kļuvuši vairāki desmiti tūristu no rietumvalstīm. Tas noticis pēc tam, kad vismaz 101 cilvēks nogalināts un 314 ievainoti trešdienas vakarā kaujinieku uzbrukumos luksusa viesnīcām, slimnīcām un tūristu iecienītiem restorāniem un kafejnīcām, vēsta BBC.

Indijas varasiestādes ziņo, ka trešdienas uzbrukumi bijuši ļoti koordinēti. Tie galvenokārt veikti vietām, kur parasti apgrozās daudz tūristu. Aculiecinieki stāsta, ka kaujinieki viesnīcās meklējuši cilvēkus ar Lielbritānijas un ASV pasēm.

Uzbrucēji izmantojuši rokas granātas un automātus. Policija apgalvo, ka nogalināto vidū ir seši ārvalstnieki, 14 policisti un 81 Indijas iedzīvotājs.




Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

Atbildību par uzbrukumiem uzņēmusies iepriekš nezināms islāmistu grupējums Dekanas modžahedi, kas izpaltījuši elektronisku paziņojumu ziņu aģentūrām.

Plašāk par uzbrucējiem lasi rakstā "Kas veica uzbrukumus Mumbajā?"

STARPTAUTISKĀ REAKCIJA

"Šiem necilvēcīgajiem uzbrukumiem Mumbajā sekos asa atbilde."

Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns


"Šāda veida terorakti kaitē visai starptautiskajai kārtībai." 

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs


Plašāk par starptautiskās sabiedrības reakciju lasi šeit!

 

LASI VĒL

"Indieši ir ļoti satraukti par Mumbajā notikušo. Mana vilciena kaimiņiene ik katrā stacijā, kurā vilciens piestāj un kur iekāpj jauni pasažieri, ar pavisam neviltotu interesi izjautā par jaunumiem un notikumu attīstību."

Lasi Intas Lases rakstu no Indijas šeit!

Arta Pabrika blogs "Indija sēro"


Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits