Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

FOTO: Monarhi sabrauc uz kāzām Stokholmā

Piektdien Zviedrijā notika koncerts par godu Zviedrijas kroņprinceses kāzām. Uz to bija ieradušies daudz karaļnamu pārstāvju. Sestdien pēcpusdienā sāksies laulību ceremonija.

Aģentūra LETA vēsta, ka Stokholma sāka gatavoties lielajai dienai jau iepriekš, lai svētki izdotos godam. Pilsētas ielas izrotātas ar ziediem un karogiem, policistiem izsniegtas jaunas uniformas, gar jaunā pāra karietes maršrutu izvietotas barjeras, visur no fotogrāfijām raugās smaidošais jaunais pāris - princese Viktorija un viņas ilggadējais draugs un bijušais treneris Daniels Vestlings.

Veikalus pārpilda dažādi nieciņi un rotājumi ar karalisko kāzu zīmogu, ieskaitot izšūtas rozā čības, krūzes, šķīvjus, pastmarkas un monētas ar Viktorijas un Daniela portretiem, kā arī šokolādes konfekšu kastes.

Stokholmas katedrāle, kur Viktorija un viņas izredzētais apmainīsies solījumiem, ir pilnībā izremontēta, gluži kā jaunā pāra rezidence - Hagas pils Stokholmas priekšpilsētā.

Lai gan Zviedrijas varasiestādes gaidīja, ka Stokholmā ieradīsies desmitiem tūkstošu tūristu cerībā ieraudzīt jaunlaulātos, Stokholmas tūrisma pārvalde trešdien paziņoja, ka vairākās viesnīcās joprojām ir brīvas istabas. Tomēr par žurnālistu trūkumu sūdzēties nevar - lai atspoguļotu karaliskās kāzas medijos, akreditējušies aptuveni 2000 plašsaziņas līdzekļu pārstāvju. Arī Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT plāno atspoguļot notikumu tiešraidē ar jebkad plašāko vērienu.

Lai arī vairums zviedru, visticamāk, priecāsies par pasākuma vērienu, jo aptaujas liecina, ka lielākā daļa cilvēku atbalsta monarhiju, gaidāmās kāzas uzjundījušas arī antimonarhistu jūtas. Kā atklājusi Zviedrijas Republikāņu asociācija, tās biedru skaits ir dubultojies, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, un šobrīd organizācijā iesaistījušies aptuveni 6000 cilvēku. "Mūsu telefoni nepārtrauc zvanīt," sacīja asociācijas vadītāja Mona Abū-Džeiba Brosāmara. "Daudzi mediji ar karalisko ģimeni pelna daudz naudas. Tieši to saka cilvēki, kad mums zvana: "Es to vairs nevaru izturēt. Lietām ir jāmainās.""

Tomēr monarhijas pretinieki joprojām ir mazākumā, jo, kā liecina nesen veikta aptauja, tikai 28% iedzīvotāju iebilst pret to.

Saraksts ar 500 izredzētajiem, kas piedalīsies kāzu ballē, pagaidām nav publiskots, taču gaidāms, ka svinībās piedalīsies citu valstu karaliskās personas, Zviedrijas politiķi, ārvalstu amatpersonas, diplomāti, kā arī pāra draugi.

Ceremonija Stokholmas katedrālē sāksies plkst.15.30 pēc vietējā laika. Aptuveni pēc stundas jaunlaulātie dosies karietē cauri Stokholmas centram, bet tad ar karalisko baržu "Vasaorden" virzīsies cauri Stokholmas arhipelāgam. Pēc tam sekos kāzu bankets Stokholmas pilī.

Viktorija kļuva par troņmantnieci 1980.gadā pēc konstitucionālās reformas, pēc kuras par troņmantnieku var kļūt monarha vecākais bērns neatkarīgi no dzimuma.

Viktorijas tēvs Kārlis Gustavs XVI ir Zviedrijas karalis kopš 1973.gada. Pēdējās karaliskās kāzas Zviedrijā bija 1976.gadā, arī 19.jūnijā, kad Kārlis Gustavs apprecēja Vācijā dzimušo Silviju Zomerlatu, ko viņš satika Minhenes olimpiskajās spēlēs 1972.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits