Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

FOTO: Situācija Afganistānā nav mierīga

Par to, ka šobrīd Meimanas bāzē pēdējās dienās nav ievesti ievainotie, var pateikties labvēlīgam liktenim, bet nevis labākai situācijai.

Iepriekšējās dienas bijušas mierīgas, bet piektdienas vakarā tuvējā reģionā kādas operācijas laikā tikuši ievainoti afgāņu karavīri. Bijis paredzēts viņiem pakaļ sūtīt Meimanas bāzē izvietotos helikopterus, taču neprecīzas informācijas dēļ tas nav ticis izdarīts. Vēl pirms pusnakts, mazāk kā trīs kilometru attālumā no bāzes, tikuši raidīti šāvieni pret koalīcijas spēku helikopteru. Turp momentā tika nosūtīta ātrās reaģēšanas vienība.  

Situācija patiesi nav mierīga, taču ievērojami stabilāka kā daudzos citos Afganistānas reģionos, Dienai stāstīja kāds no Latvijas kontingenta karavīriem. Tomēr salīdzinājumā ar pagājušo un citiem iepriekšējiem gadiem, arī šeit draudu līmenis ir paaugstināts. Tagad koalīcijas spēkos ir pasludināts īpašs modrības un gatavības režīms, kas no 1. līdz 8.maijam ir spēkā visā Afganistānā. Tā kā daudziem mūsu karavīriem un virsniekiem šī nav pirmā atrašanās Afganistānā, turklāt arī šoreiz aiz muguras jau palikuši gandrīz pieci misijas mēneši, vērojumi ir pietiekami precīzi.

Pārdomas par dzīvi un nākotnes perspektīvām Afganistānā nav īpaši optimistiskas. Nav grūti arī satikt afgāņus, kas runā atklātu valodu un kritiski izsakās par situāciju valstī. Tomēr tas dīvainā kārtā nebūt nav uzskatāms par pesimistisku situācijas vērtējumu, drīzāk gan reāli novērtētu situāciju. Visi atzīst, ka situācija pašreiz tomēr esot kontrolējama un tieši pateicoties starptautisko spēku klātbūtnei.

Droši vien, ka jāatzīst radikālo kaujinieku talibu ietekmes pieaugums, taču vienlaikus stiprāki esot kļuvuši arī afgāņu drošības spēki. Pirmkārt tas attiecināms uz afgāņu nacionālo armiju un šajā reģionā izvietotā brigāde, pēc latviešu virsnieku stāstīta, esot īpaši labi sagatavota un kaujas spējīga. Kā jau parasti, neko tamlīdzīgu nav iespējams teikt par vietējo policiju. Tā joprojām ir korumpēta un neuzticama struktūra. Atšķirībā no policijas labi darbojoties afgāņu zemessargi, kas sargā savus ciematus

Sarunā ar Dienu vairāki latviešu virsnieki teica, ka turpmāk miera nodrošināšanā un cīņā ar radikāļiem aizvien vairāk iniciatīvas jāuzņemas vietējiem spēkiem un tikai tad būšot iespējams panākt īstu situācijas uzlabošanos.        

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits