Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Irākas politiķi brīdina par diktatūras un pilsoņkara draudiem

Vairāki vadošie Irākas politiķi pauda kritiku premjerministram Nuri al Maliki, apgalvojot, ka viņš cenšas radīt jaunu diktatūru, un tas apstākļos, kad Irāku ir pametuši ASV karavīri, valstī var izraisīt pilsoņkaru.

Maliki, šiītu islāma sekotājs, izmanto drošības spēkus un tieslietu sistēmu, lai vajātu sunnītu oponentus, publikācijā laikrakstā The New York Times trešdien apliecināja bloka Iraqiya līderi Ijads Alavi, Osama an Nudžaifi un Rafa al Esavi.

"Balva, par kuru, kā viņi to paši uzskatīja, cīnījās daudzi amerikāņu karavīri, bija funkcionējoša demokrātija un visas reliģijas apvienojoša valsts," norādīja Iraqiya līderi. "Bet Irāka tagad virzas pretējā virzienā - uz vienas reliģijas autokrātiju, kurai līdzi seko postoša pilsoņkara draudi."

Līdz ar ASV karavīru aiziešanu Irākā nonākusi politiskā strupceļā, valdībai liekot arestēt sunnītu viceprezidentu Tareku al Hašemu, kurš tagad aizmucis uz autonomo Kurdistānas reģionu. Maliki tur partiju Iraqiya aplenkumā ar politizētās tiesu un tiesībsargājošās sistēmas svētību, kas kļuvusi par viņa privātā biroja turpinājumu, norādīja līderi.

Viņi arī apsūdz premjeru, ka viņš pārkāpis pirms gada panākto vienošanos par varas dalīšanu, kuras rezultātā tika izveidota nacionālās vienotības valdība.

Iraqiya 2010.gada vēlēšanās saņēma visvairāk balsu - 24,7% no balsu kopskaita -, apsteidzot Malki Likuma varas koalīciju, par kuru nobalsoja 24,2% vēlētāju.

"Iraqiya" līderi aicināja ASV, lai tās izvirza Maliki nosacījumus turpmākai palīdzības saņemšanai - premjeram ir jāpilda vienošanās par varas dalīšanu un "jāizformē antikonstitucionālās struktūras, ar kuru palīdzību viņš tagad pārvalda valsti ".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits