Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Irānai ir jaunas urāna bagātināšanas centrifūgas un kodoldegvielas plātnes

Irāna ir panākusi progresu savā kodolprogrammā, izveidojot jaunas urāna bagātināšanas centrifūgas un pati saražojot kodolreaktoru degvielas plātnes, trešdien ziņoja valsts televīzija, bet vēlāk to apstiprināja arī valsts prezidents Mahmuds Ahmadinedžads.

Irāna ir izstrādājusi "4.paaudzes centrifūgas" no oglekļa šķiedras, kas ir "ātrākas, rada mazāk atkritumu un aizņem mazāk vietas" urāna bagātināšanas procesā, ziņoja valsts televīzija, citējot Irānas Atomenerģijas organizāciju.

"Darbojās apmēram 6000 centrifūgu, šim skaitam esam pievienojuši 3000 jaunu. Tagad mums ir 9000," valsts televīzijā pārraidītajā uzrunā paziņoja Ahmadinedžads.

Irānas Atomenerģijas organizācijas vadītājs Ferejdūns Abasi Davani valsts televīzijā pārraidītajā uzrunā norādīja, ka jaunās centrifūgas "trīs reizes palielinās Irānas urāna bagātināšanas jaudas".

"Tā ir spēcīga un dokumentēta atbilde jebkādai Rietumu radītajai sabotāžai," viņš atzina.

Irāna arī izveidojusi 20% līmenī bagātinātas kodoldegvielas plātnes pētnieciskam reaktoram Teherānā. No deviņdesmitajiem gadiem šis reaktors bija darbināts ar kodoldegvielu no Argentīnas, bet tās krājumi drīz izsīks.

Tā arī ir panākusi progresu urāna bagātināšanā līdz 20% līmenim Natanzas rūpnīcā.

Janvāra sākumā tika ziņots, ka Irāna sākusi urāna bagātināšanu līdz 20% līmenim Fordovas pazemes rūpnīcā netālu no šiītu svētās pilsētas Kumas.

Irāna  ir paudusi vēlmi atsākt pērn pārtrauktās sarunas par savu kodolprogrammu ar pasaules lielvarām Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Krieviju, ASV un Vāciju, tādēļ trešdien beidzot atbildējusi uz ES ārējās un drošības politikas augstās komisāres Ketrīnas Eštones pirms gandrīz četriem mēnešiem nosūtīto vēstuli, kurā viņa aicina atsākt sarunas.

"Irāna apsveic 5+1 grupas gatavību atgriezties pie sarunu galda, lai spertu fundamentālus soļus turpmākas sadarbības virzienā," oficiālā ziņu aģentūra IRNA citēja Irānas pārstāvja sarunās Saēda Džalili rakstīto.

Lai gan līdz šim Krievija aktīvi atbalstīja Irānas kodolprogrammu, trešdien arī Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Ribakovs pauda bažas par Irānas kodolprogrammas progresu.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% – nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt urāna bagātināšanas programmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits