Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Islāmisti vēlas karu Ēģiptē

Ēģiptes drošības spēki arestējuši islāmistu kustības Musulmaņu brālība garīgo līderi Mohammedu Badī, tādējādi cerot nospiest uz ceļiem organizāciju, kuras atbalstītāji regulāri rīko plašus protestus, lai pieprasītu jūlijā militārā apvērsumā gāztā prezidenta Mohammeda Mursi atjaunošanu amatā.

Tomēr aizvien stingrāka militāristu pagaidu valdības vēršanās pret Musulmaņu brālību patiesībā var vairot radikālo islāmistu aktivitātes reģionā. Piemēram, starptautiskajai teroristu organizācijai Al Qaeda, kuras līderi ir ēģiptietis Aimans ez Zavāhirī, Ēģiptē pieaugošais haoss ir pateicīgs, lai atklātu jaunu cīņas fronti.

Uzliesmo vardarbība

Ēģiptes varasiestādes otrdienas rītā ziņoja par M. Badī notveršanu, kā apstiprinājums tam bija kāda privātā telekanāla sižets, kurā 70 gadu vecais vīrietis redzams neilgi pēc aizturēšanas. Viņš izskatījās saguris, bet nosvērts.

M. Badī bēguļoja, jo pēc pagājušajā trešdienā Kairā notikušajiem drošības spēku pasākumiem, lai ar spēku aizvāktu divas protestētāju nometnes, pret viņu izvirzīja apsūdzības par musināšanu uz vardarbību. Viņam un vēl diviem Musulmaņu brālības līderiem, kurus arestēja jūlijā, 25. augustā būs jāstājas tiesas priekšā.

Musulmaņu brālība otrdien paziņoja, ka par kustības garīgo līderi uz laiku kļūs M. Badī vietnieks Mahmūds Ezats, kurš arī ir izsludināts meklēšanā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pagaidu valdība, kas 3. jūlijā gāza islāmistu prezidentu M. Mursi, apsūdz Musulmaņu brālību terorismā un izvērš represijas pret kustību un tās atbalstītājiem. Tomēr tas ir radījis vardarbības uzliesmojumu visā valstī.

Pēc Kairā pagājušajā nedēļā notikušās drošības spēku nežēlīgās izrēķināšanās ar miermīlīgiem protestētājiem, no kuriem liela daļa bija Musulmaņu brālības atbalstītāji, visā valstī reģistrēti regulāri uzbrukumi policijas spēkiem. Asiņainākais no tiem notika pirmdien Sināja pussalā, kad nezināms bruņots grupējums apturēja policijas konvoju un nogalināja 25 policistus.

Aicina uz džihādu

Vardarbības pastiprināšanās un varas vakuuma izplešanās raisījusi bažas, ka Ēģiptē pieaugs radikālo grupējumu aktivitātes. Al Qaeda un tai radniecīgi grupējumi var izmantot brīdi, kad pasaules medijos parādās asiņojošu islāmistu protestētāju attēli, lai mobilizētu kaujiniekus cīņai pret Rietumu atbalstīto Ēģiptes militāristu valdību.

«Ja ir nobriedis brīdis, kad atbalstīt Al Qaeda, tad tas noteikti ir tagad,» sociālajā vietnē Twitter pagājušajā nedēļā paziņoja viens no Somālijas radikālā grupējuma Al Shabaab atzariem.

Uzņēmums SITE Intelligence Group, kas seko islāma radikāļu interneta vietnēm, apgalvo, ka pēdējās dienās aizvien biežāk izskan aicinājumi uzsākt militāru pretdarbību Ēģiptē. «Džihādistu frontes veidošana Ēģiptē ir jaunākais plāns Al Qaeda dienas kārtībā, lai izmantotu lokālus konfliktus un veicinātu viņu nodomu izvērst džihāda revolūciju reģionā,» uzskata uzņēmums. Al Qaeda izmantoja iekšējo nestabilitāti Lībijā, Sīrijā un Irākā, lai nostiprinātu savas pozīcijas šajās valstīs.

Dažādi avoti apgalvo, ka Sīrijas pilsoņkarā piedalās līdz pat 3000 ēģiptiešu, kuri vajadzības gadījumā būtu gatavi atgriezties dzimtenē, lai cīnītos pret valdības spēkiem. Tajā pašā laikā eksperti šaubās, ka Ēģiptē varētu ieplūst tūkstošiem islāmistu no ārvalstīm.

Ēģiptē dzimušais Al Qaeda līderis A. ez Zavāhirī ir pārmetis Musulmaņu brālībai iesaistīšanos politikā, lai miermīlīgā, nevis vardarbīgā ceļā iegūtu varu arābu pasaules lielākajā valstī. Pirms dažām nedēļām viņš mudināja «īstenos musulmaņus» sākt «Korāna [musulmaņu svētie raksti] kauju» Ēģiptē.

Atsevišķi analītiķi brīdina, ka daļa Musulmaņu brālības locekļu, kas pēc militārā apvērsuma un varas centieniem apspiest kustību ir zaudējuši ticību iespējai jebkad iedibināt demokrātiju Ēģiptē, varētu atsaukties pazīstamā terorista aicinājumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits