Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Izraēlā neizvirzīs apsūdzības rabīniem, kas savā grāmatā attaisno iespēju nogalināt neebrejus

Izraēlas Ģenerālprokuratūra pirmdien paziņojusi, ka nesauks pie atbildības divus rabīnus, kuru sarakstītā grāmata pirms trim gadiem izraisīja plašu skandālu sakarā ar to, ka tā attaisno neebreju nogalināšanu zināmos apstākļos gan kara, gan miera laikā.

2009.gadā iznākušo grāmatu Ķēniņa likums Izraēlā tirgot tika aizliegts. Tās autorus Ichaku Šapiru un Jozefu Elicuru, kā arī vēl divus pazīstamus rabīnus, kas šo grāmatu akceptējuši, nopratināja policija. Abu autoru aizturēšana un nopratināšana pērn izraisīja vardarbīgus viņu atbalstītāju protestus un niknas diskusijas par vārda brīvības robežām un par to, vai rabīni stāv pāri likumam.

Kā tagad norādīts Ģenerālprokuratūras paziņojumā, "lai gan ģenerālprokurors nepiekrīt grāmatā paustajai nostājai, tomēr viņš atzinis, ka trūkst pietiekamu pierādījumu, lai sauktu autorus pie atbildības par kūdīšanu uz rasismu vai vardarbību".

Grāmatā vairākās vietās teikts, ka zināmos apstākļos Izraēlas ienaidnieku bērnu nogalināšana ir pieļaujama, jo "ir skaidrs, ka viņi augs lieli, lai kaitētu mums". Tajā arī izteikta doma, ka neebreji "pēc savas dabas ir nelīdzcietīgi" un ka uzbrukumi viņiem palīdzēs "iegrožot viņu ļaunās dziņas". "Jebkur, kur vien neebreju ietekme rada draudus Izraēlas pastāvēšanai, ir pieļaujama viņu nogalināšana," rakstījuši autori.

Viņi paši gan vairākkārt skaidrojuši, ka nav domājuši iedziļināties politikā vai kūdīt uz vardarbību, vienīgi piedāvājuši savu jūdaisma tiesību skaidrojumu.

Viņu grāmata izpelnījusies asu kritiku no daudziem rabīniem, kuri uzskata, ka tā ir pretrunā ar jūdaisma mācības būtību.

Top komentāri

lasītājs
l
Ko Izraēla brīnās,ka pasaulē neciena ebrejus,ja viņi neciena ne bērnus,ne neēbrejus.Cieni otru un otrs tevi cienīs.Laikam pasaulē nebūs miers kamēr tas žīdu midzenis pastāvēs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits