Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Izraēlas karavīri uz valsts robežām apspiež palestīniešu protestētājus; vairāki bojāgājušie

Pie Izraēlas robežām svētdien pulcējušies tūkstošiem palestīniešu demonstrantu, kas piemin Izraēlas valsts dibināšanu 1948.gada maijā.

Apspiežot protestētājus, izraēliešu karavīri nogalinājuši vismaz četrus cilvēkus, bet vēl vairāki desmiti ievainoti.

Uz Izraēlas un Libānas robežas nogalināti vismaz četri cilvēki, kas bija starp tiem tūkstošiem, galvenokārt palestīniešu bēgļu, kuri tur pulcējušies uz mītiņu.

Vēl vairāki desmiti ievainoti, Izraēlas armijai atklājot uguni pret vairākiem tūkstošiem protestētāju, kas no Sīrijas mēģināja šķērsot robežu okupētajās Golanas augstienēs. Domājams, ka četri cilvēki nogalināti, bet šī informācija pagaidām nav apstiprināta no oficiāliem avotiem.

Tikmēr Gazas joslas ziemeļu daļā Izraēlas karaspēka vienības svētdien atklājušas uguni uz palestīniešu gājienu, kas virzās uz Erezas robežpunktu, ievainojot vismaz 61 cilvēku, vairums no viņiem jauniešus.

Kā liecinājis ziņu aģentūras AFP korespondents, palestīniešu gājienā, kas "pievirzījies ļoti tuvu robežai", piedalās vairāk nekā 1000 cilvēku.

Ārkārtas dienestu pārstāvis Adhams Abu Selmija informē, ka izraēliešu karavīri ievainojuši vismaz 61 cilvēku, no kuriem septiņi atrodas smagā stāvoklī.

Palestīniešu radikālā grupējuma "Hamas" policisti tikmēr cenšas nepieļaut, ka demonstranti sasniedz robežu.

Mītiņa dalībnieki skandē "Nē okupācijai!" un pieprasa "revolūciju, revolūciju Palestīnas atbrīvošanai!"

Svētdien arābi un palestīnieši piemin Izraēlas valsts dibināšanu 1948.gada maijā, ko viņi apzīmē ar arābu vārdu "nakba", kas tulkojumā nozīmē katastrofu, jo pēc ebreju valsts izveidošanas aptuveni 700 000 palestīniešu tika padzīti vai bija spiesti bēgt no savām mājām.

Izraēla vienmēr atteikusies atļaut atgriezties 1948.gada bēgļiem, baidoties, ka viņu masveidīgs pieplūdums apdraudēs ebreju vairākumu Izraēlā, kur pašlaik dzīvo aptuveni 5,8 miljoni ebreju.

Kopumā vardarbīgajās sadursmēs okupētajās palestīniešu teritorijās svētdien ievainoti vismaz 78 palestīnieši, vairums no viņiem Gazas joslā.

Vairāk nekā 5000 demonstrantu svētdien pulcējušies uz mītiņu Rafahas pilsētā Gazas joslas dienvidu daļā netālu no robežas ar Ēģipti.

Demonstranti rokās tur palestīniešu karogus un simboliskas, no koka izgrebtas atslēgas no tām mājām, kuras viņi bija spiesti pamest pēc ebreju valsts izveidošanas.

Asiņainas sadursmes svētdien izcēlušās arī Rietumkrastā netālu no Rāmallas.

Palestīniešu jaunieši metuši ar akmeņiem, uz ko izraēliešu karavīri atbildējuši, viņu virzienā raidot asaru gāzi un gumijas ložu šāviņus. Ievainoti astoņi palestīnieši. Incidents noticis netālu no Kalandijas robežkontroles punkta starp Rāmallu un anektēto Austrumjeruzalemi.

Savukārt Izraēlas armijas pārstāvis skaidro, ka "nemieros iesaistīti ap 200 cilvēku", un viņus cenšas izklīdināt robežpolicijas spēki.

Ziņas par sadursmēm saņemtas arī no Isavijas rajona Austrumjeruzalemē, kur jaunieši likumsargus apmētājuši ar Molotova kokteiļiem un akmeņiem.

"Policistu virzienā tika raidīti akmeņi. Aizturēti trīs cilvēki, un viens policists guvis vieglus ievainojumus," informē policija.

Kopumā Jeruzalemē par miera traucēšanu svētdien aizturēti 13 cilvēki.

Tikmēr Hebronas pilsētā, izraēliešu karavīriem protestētāju virzienā raidot gumijas ložu šāviņus, ievainoti deviņi cilvēki. Hebronā mītiņi pulcējuši ap 2000 cilvēku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits