Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Japānā mafija palīdz cietušajiem

Japānas valdība pēc 11. martā notikušās 8,9 ballu stiprās zemestrīces, kas izraisīja postošu cunami, vairāk koncentrējusies uz situācijas risināšanu dabas stihijā pamatīgi cietušajā Fukušimas atomelektrostacijā, daļēji atstājot novārtā simtiem tūkstošiem cilvēku, kuri jau vairākas nedēļas uzturas pagaidu mītnes vietās un nesaņem pietiekamā daudzumā pārtiku un citas pirmās nepieciešamības preces.

Vietām efektīvāk palīdzības pasākumos iesaistījušies Japānas organizētās noziedzības grupējumi jeb jakudzas, kas zemestrīcē un cunami cietušajiem piegādājuši tonnām izdzīvošanai vajadzīgo lietu. Šī nav pirmā reize, kad japāņu mafija mobilizējas, lai grūtā brīdī palīdzētu līdzcilvēkiem, jo arī pēc iznīcinošās zemestrīces Kobē 1995. gadā jakudzas ziedoja cietušajiem.

Neraksturīga atvērtība

Japānas varas iestādes paziņojušas, ka dabas katastrofā dzīvība laupīta 11 tūkstošiem cilvēku, bet ir skaidrs, ka upuru skaits krietni pieaugs, jo par bezvēsts pazudušiem tiek uzskatīti 17 tūkstoši.

Zemestrīce un cunami, kas Japānai radījuši zaudējumus aptuveni 310 miljardu dolāru (151,9 miljardi latu) apmērā, bez pajumtes atstājuši vairāk nekā 175 tūkstošus iedzīvotāju, kuriem nu par mājām kļuvušas pārsvarā skolu un universitāšu sporta zāles, kurās viņi ir cieši saspiesti cits pie cita, bet varas iestāžu nekoordinētās rīcības dēļ vairākums no viņiem iztiek ar ierobežotu dzeramā ūdens un ēdamā daudzumu.

Tādēļ valdībai palīgā steidzās lielākie kriminālie sindikāti. Piemēram, Japānas trešais lielākais organizētās noziedzības grupējums Inagava naktī uz 13. martu cunami nopostītajā ziemeļaustrumu piekrastes pilsētā Hitačinakā nogādāja 50 tonnas ar dzeramo ūdeni, pārtiku un segām. Vēlāk grupējums piegādājis vairāk nekā simt tonnu ar palīdzību Tohoku reģionam, kurā ietilpst arī radiācijas smagi skartā Fukušimas prefektūra.

Savukārt Jamaguči un Sumijosi sindikāti, kuri ir attiecīgi pirmais un otrais lielākais noziedzīgais grupējums, ne vien piegādāja sūtījumus katastrofas skartajām vietām, bet arī atvēra savus birojus cilvēkiem, kuriem ir nepieciešama palīdzība. Šāda rīcība ir ļoti netipiska noslēgtajai jakudzu sabiedrībai.

Japānas organizētās noziedzības pētnieks Džeiks Adelšteins lēš, ka līdz šim jakudzas sniegušas palīdzību vismaz pusmiljona dolāru (245 miljoni latu) apmērā.

Palīdz cietušajiem

Jakudzas, kas pazīstami ar ienākumu gūšanu no izspiešanas, prostitūcijas, azartspēlēm un pornogrāfijas, ir viena no nicinātākajām Japānas sabiedrības daļām. Tas esot viens no iemesliem, kādēļ jakudzas steigušās palīgā, uzskata eksperti. «Viņi ir no sabiedrības izstumtie. Viņi ir cietuši, tādēļ cenšas palīdzēt tiem, kuri ir nelaimē,» aģentūrai Reuters stāsta rakstnieks Manabu Mijadzaki, kura tēvs bija kādas bandas boss.

Savukārt citi uzskata, ka ar palīdzības sniegšanu mafija vēlas spodrināt savu tēlu un cenšas panākt, ka tai piederošās celtniecības firmas tiek pie ienesīgajiem līgumiem atjaunošanas darbu veikšanai.

To noraida kāds jakudzu boss, sakot: «Mūsu godīgie nodomi ir būt jebkādā veidā noderīgiem cilvēkiem.»

Top komentāri

budzis
b
PR akcija. Skaidrs, ka mafija censas spodrinat savu telu - Robini Hudi...
taikonauts
t
Dienas kvalitāte ir zem katras kritikas. Dzeltenās preses cienīgs raksts.
Dīzelis
D
sanāk kad lats ir devalvēts jau
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits