Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Kairā gaidāmi plaši protesti pret prezidentu Mursi

Ēģiptes galvaspilsētā Kairā otrdien gaidāmi plaši protesti pret prezidenta Muhameda Mursi pagājušajā nedēļā izsludināto dekrētu, kurā viņš pats sev piešķīris plašas pilnvaras.

Kairas Brīvības laukumā, kas izraudzīts par protesta demonstrācijas epicentru, jau tagad sākušies sagatavošanās darbi. Laukumā izvietoti transparenti, kuros pausts nosodījums ar prezidentu saistītajai Musulmaņu brālībai. "Musulmaņu brālība ir nozagusi vēlēšanas," lasāms vienā. Citā teikts, ka prezidents "spiež tautu uzsākt pilsonisko nepakļaušanos".

Transportam slēgtā laukuma vidū izveidota pagaidu slimnīca, bet tam līdzās - vairāki desmiti "ātrās palīdzības" automašīnu. Sagaidāms, ka demonstranti no vairākiem galvaspilsētas rajoniem dosies demonstrācijas gājienos uz Brīvības laukumu, kuru protestētāju skaits varētu pieaugt pēc darba dienas beigām. Demonstrācijas izsludinātas arī Aleksandrijā, Nīlas deltas, kā arī valsts vidienes pilsētās.

Otrdien demonstrācijas bija paredzējuši rīkot arī prezidenta atbalstītāji, tomēr tagad tās atsauktas, "lai izvairītos no sadursmēm" ar pretējās nometnes aktīvistiem. "Protests tiek atcelts, lai izvairītos no iespējamām sadursmēm un nemieriem," apliecināja Musulmaņu brālības politiskā spārna - Brīvības un taisnīguma partijas (BTP) - pārstāvis.

Kā ziņots, atbilstoši prezidenta Mursi ceturtdien izdotajam konstitucionālajam dekrētam valsts galva "var izsludināt jebkādu lēmumu un spert jebkādus soļus, lai aizsargātu revolūciju". "Prezidenta izsludinātie konstitucionālie dekrēti, lēmumi un likumi ir galīgi, un tos nevar apstrīdēt," teikts deklarācijā, kas faktiski prezidentu padara tiesu varai nesasniedzamu.

Atbilstoši deklarācijai neviena tiesu varas institūcija nevar izformēt Pārstāvju sapulci, kas izstrādā jauno konstitūciju un kas izpelnījusies sekulārās ievirzes opozīcijas kritiku, jo tajā neesot pārstāvētas visas sabiedrības grupas. Pārstāvju sapulcei, kas tika izveidota jūnijā, līdz 12.decembrim jāizstrādā konstitūcijas projekts, kas tad tiks nodots balsošanai referendumā. Divus mēnešus pēc tam būs jaunas parlamenta vēlēšanas.

Mursi pirmdien tikās ar tiesnešu pārstāvjiem, cenšoties mazināt saspīlējumu, kas radies saistībā ar viņa pieņemto dekrētu. Tomēr arī pēc sarunām Mursi atteicies mainīt savu dekrētu. Svētdien sadursmēs pie Mursi pārstāvētās BTP biroja Demanhūras pilsētā tika nogalināts partijas biedrs. Protestos pret Mursi dekrētu aizdedzināti arī vairāki BTP biroji.

Jāatgādina, ka pats Mursi svētdien apliecināja, ka plašās pilnvaras, kuras viņš nule kā pats sev piešķīris, ir pagaidu risinājums, turklāt valsts galva arī aicināja sākt dialogu, lai valstī izveidotu kopīgu politisko pamatu. "Prezidentūra no jauna uzsver, ka minētajiem soļiem ir pagaidu raksturs un tie nav iecerēti, lai koncentrētu varu, bet lai to nodotu demokrātiski ievēlētam parlamentam, kā arī nosargātu tiesu varas objektivitāti un izvairītos no tās politizēšanas," teikts prezidenta biroja paziņojumā. Uzņemties jaunas pilnvaras "bija nepieciešams, lai sauktu pie atbildības tos, kas ir vainojami korupcijā, kā arī citos iepriekšējā režīma varas gados un pārejas periodā pastrādātajos noziegumos", teikts paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits