Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kalnu Karabahas armēņu spēki atkāpušies no stratēģiski svarīgas pilsētas

Kalnu Karabahas armēņu spēki atkāpušies no stratēģiski svarīgas pilsētas starp anklāvu un Irānas robežu, naktī uz otrdienu atzinusi Armēnija.

Armēnijas Aizsardzības ministrijas amatpersona paziņoja, ka armēņu spēki atstājuši Gubadli uz dienvidiem no anklāva, lai "izvairītos no nevajadzīgiem zaudējumiem", bet situācija nav kritiska.

Azerbaidžānas panākumi konfliktā Kalnu Karabahā var apgrūtināt diplomātiska risinājuma panākšanu.

Kalnu Karabahas konfliktā intensīvas kaujas atsākās 27.septembrī.

Tiek ziņots, ka Azerbaidžānas spēkiem palīdz Turcijas bruņoto spēku virsnieki un Turcijas organizēti kaujinieki no Sīrijas.

Baku noraida visus risinājumus, kas ļautu armēņiem saglabāt kontroli pār Kalnu Karabahu.

Azerbaidžānas un Armēnijas starpā valda naidīgas attiecības kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad notika karš par galvenokārt armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir de facto neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolē Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju. Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par daļu no Azerbaidžānas un neviena valsts nav atzinusi šo reģionu par neatkarīgu valsti.

Azerbaidžāna un Armēnija svētdien ar ASV starpniecību vienojās ievērot pamieru, taču, spriežot pēc notikumiem uz vietas, tas nav noturējies, līdzīgi kā iepriekšējie divi pamieri, kurus panākt palīdzēja Krievija.

Otrdienas rītā vairākās vietās frontes līnijā notikušas kaujas, ziņo starptautiski neatzītās Kalnu Karabahas Aizsardzības ministrija.

Savukārt Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija ziņo, ka kaujas notiek trīs frontes apgabalos.

"Situācija konflikta zonā naktī saglabājās nosacīti stabila un saspringta. Vairākos apgabalos turpinājās artilērijas dueļi," pavēstīja Kalnu Karabahas Aizsardzības ministrija, piebilstot, ka šāviņi trāpījuši vairākām pilsētām un ciematiem.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Minskas grupai, ko vada Francija, Krievija un ASV, 29.oktobrī Ženēvā plānota tikšanās ar Armēnijas un Azerbaidžānas ārlietu ministriem. Turcija ir pieprasījusi, lai tai tiek piešķirta lielāka loma šajā grupā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits