Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Kanādā 93 gadu vecumā miris Hatiņas slaktiņa dalībā apsūdzētais Vladimirs Katriuks

Kanādas pilsētā Kvebekā pagājušajā nedēļā 93 gadu vecumā miris par dalību vienā no zvērīgākajām masu slepkavībām - Hatiņas slaktiņā apsūdzētais Vladimirs Katriuks, vēsta pasaules mediji.

Katriuks, kurš 1951.gadā no Ukrainas pārvācās uz Kanādu, miris pagājušajā nedēļā pēc ilgas slimības, pavēstījis viņa advokāts. Viņš bijis otrs meklētākais cilvēks Simona Vīzentāla centra izveidotajā nacisma noziedznieku sarakstā.

Viņa vārds piesaukts apsūdzībās genocīdā Krievijā un par iespējamu dalību Hatiņas slaktiņā Otrā pasaules kara laikā. Katriuks vienmēr uzsvēris, ka ticis piespiests iesaistīties Ukrainas SS bataljonā, kurā darbojies no 1942. līdz 1944.gadam, un apsūdzības noliedzis.

Tomēr Zviedrijas Lundas universitātes 2012.gadā pasūtītajā pētījumā secināts, ka vīrs ar uzvārdu Katriuks bijis viens no galvenajiem zvērību organizētājiem un dalībniekiem.

"Liecinieks norādīja, ka Vladimirs Katriuks bija īpaši aktīvs zvērību dalībnieks. Bijis no tiem, kas šāva ar ložmetēju uz cilvēkiem, kuri centās izvairīties no tā liesmām," lasāms šajā pētījumā.

Pats Katriuks gan teicis, ka bijis atbildīgs vien par iedzīvotāju aizsardzību no pretinieku uzbrukumiem.

Katriuks savu SS vienību pametis, kad tā 1944.gadā no Austrumeiropas pārcēlās uz Franciju. Viņš dzīvojis Francijā līdz 1951.gadam, kad pārcēlās uz Kanādu, kur ieguva pilsonību. Lai arī tiesa lēmusi, ka viņš to ieguvis viltus ceļā, Kanādas valdība 2007.gadā nolēma to neatcelt. Katriuks Kanādā bijis biškopis un dzīvoja kopā ar Francijā dzimušo sievu.

Šomēnes Krievija, apsūdzot Katriuku genocīdā, prasīja viņa izdošanu. Kanādas valdība to noraidīja, sakot, ka, ņemot vērā Maskavas iejaukšanos Ukrainā un Krimas aneksiju, šis pieprasījums nav izskatāms.

Top komentāri

sašutis vēsturnieks
s
Diena!!!! Autor!!!!! Kaut ko TĀDU uzrakstīt var tikai nejēga un idiots!!!! Sajaukta Katiņa ar HATIŅU, sajauktas divas okupācijas, divi totalitārie režīmi un divi slaktiņi!!!! Baltkrievijas pisētā HATIŅĀ ar ukraiņu policijas bataljonu līdzdalību vācu okupācijas laikā tika slepkavoti ebreji un baltkrievi - nekāda sakara ar Polijas pilsoņiem), savukārt KATIŅĀ (Smoļenskas apgabals Krievijā) padomju laikā NKVD noslepkavoja 22 000 sagūstītos poļu armijas virsniekus! Ilustratīvajā attēlā ir redzama HATIŅAS piemiņas memoriāla fragments! Katruks bija līdzdalībnieks HATIŅAS akcijā. Analfabēti!
jevgenija
j
Nevis Katiņ, bet Hatiņ, un tas ir pavisam cits notikums.1943. gads, ap 150 civiliedzīvotaju iznīcināšana, ciema nodedzināšana.
Media Guru
M
Informācijas karš (vai hibrīdkarš, kā pie mums modē) rullē! Esmu pārliecināts, ka Diena apzināti aizstāja Baltkrievijas sādžas Hatiņa (nacistu nodedzināta WW-2) nosaukumu ar Katiņu, kas visiem asociejas ar poļu internēto nošaušanu, ko, visticamāk, veica padomju NKVD vienības. Diemžēl cilvēkiem, kas lasa vairāk par 3 latvju ziņu potāliem, šāda rīcība izraisa riebumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits