Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ķīna noraida apsūdzības vērienīgo kiberuzbrukumu organizēšanā

Ķīnas valsts mediji piektdien kā bezatbildīgus nosodīja minējumus, ka valsts stāv aiz līdz šim vērienīgākās zināmās kiberuzbrukumu sērijas, par kuras upuriem kļuvušas 72 organizācijas, tostarp ANO, vairāku valstu valdības un uzņēmumi.

ASV datu drošības kompānija McAfee, kas atklāja nelegālās darbības, uzskata, ka aiz kiberuzbrukumiem stāv kāda valsts, taču tās vārds netiek publiskots. Kā uzskata analītiķi, pierādījumi norāda uz Ķīnu.

Komunistu partijas laikraksts People's Daily paziņojis, ka apgalvojumi par to, ka Ķīna būtu rīkojusi šos kiberuzbrukumus, ir nepierādīti. "Ir bezatbildīgi Ķīnu saistīt ar interneta hakeriem," norāda avīze, kas ir pirmā Ķīnas reakcija uz apsūdzībām.

Par piecu gadu periodā pastrādāto kiberuzbrukumu upuriem kļuvušas ASV, Taivānas, Indijas, Dienvidkorejas, Vjetnamas un Kanādas valdības, Dienvidaustrumāzijas valstu asociācija (ASEAN), Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), Pasaules Antidopinga aģentūra, kā arī virkne privātu kompāniju.

2008. gadā hakeri ielauzušies Apvienoto Nāciju Ženēvas sekretariāta datorsistēmās un tur teju divus gadus slepus ievākuši konfidenciālu informāciju.

"Pat mūs pārsteidza cietušo organizāciju milzīgā daudzveidība un iebrucēju bezbailība. Taču, pat ja tikai neliela daļa no iegūtās informācijas tiks izmantota, lai izveidotu labākus konkurējošos produktus vai pārspētu sāncenšus svarīgās sarunās, šie zaudējumi būs milzīgs ekonomisks drauds," skaidro McAfee viceprezidents draudu izpētes jautājumos Dmitrijs Alperovičs.

Kiberuzbrukumu sērijas plašo apmēru McAfee atklāja šā gada martā un ir informējusi visus cietušos.

Pirmie ielaušanās gadījumi datējami ar 2006.gada vidu. Daži kiberuzbrukumi ilguši mēnesi, bet ilgākais ielaušanās gadījums, kas saistīts ar SOK datortīkliem, ildzis 28 mēnešus.

"Kompānijas un valsts institūcijas ik dienas tiek izvarotas un izlaupītas. To ekonomiskās priekšrocības un nacionālie noslēpumi nonāk negodīgu konkurentu rokās," atzīst Alperovičs. "Šī ir vislielākā intelektuālo īpašumu nelikumīgā ieguve vēsturē. Notikušā apmēri ir patiesi, patiesi šausminoši."

Kā skaidro Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra kiberdrošības eksperts Džims Lūiss, kurš informāciju par uzbrukumiem saņēmis no McAfee, visticamāk, vērienīgajos kiberuzbrukumos iesaistīta Ķīna, jo dažas no cietušajām organizācijai Pekinu varētu jo īpaši interesēt. Piemēram, uzbrukums SOK un vairāku valstu olimpiskajām komitejām noticis pirms Pekinas olimpiskajām spēlēm 2008.gadā.

"Viss norāda uz Ķīnu. Tie varētu būt arī krievi, taču ir vairāk pierādījumu, kas liecina par Ķīnu, nevis Krieviju," atklāj Lūiss.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits