Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ķīna noraida PVO plānu Covid-19 izcelsmes noskaidrošanai

Ķīna ceturtdien noraidījusi Pasaules Veselības organizācijas (PVO) plānu par koronavīrusa izcelsmes izpētes otro fāzi, kas paredz pārbaudīt arī hipotēzi, ka vīrus vidē nonācis no kādas ķīniešu laboratorijas.

PVO jūlijā piedāvāja veikt Ķīnā izpētes otro fāzi, tostarp veicot laboratoriju un tirgu pārbaudi Uhaņā.

"Mēs nepieņemsim šādu izcelsmes izpētes plānu, jo dažos aspektos tas nerēķinās ar veselo saprātu un ir pretrunā ar zinātni," žurnālistiem norādījis Nacionālās veselības komisijas viceminstrs Dzens Jisins.

Viņš paudis cerību, ka PVO "nopietni izvērtēs ķīniešu ekspertu apsvērumus un ieteikumus un patiesi izturēsies pret Covid-19 vīrusa izcelsmes noskaidrošanu kā pret zinātnisku jautājumu un atbrīvosies no politiskām ietekmēm".

Ekspertu starpā joprojām pastāv domstarpības par koronavīrusa izcelsmi.

Pirmais zināmais inficēšanās gadījums tika konstatēts Uhaņā Ķīnas vidienē 2019.gada decembrī, un tika uzskatīts, ka vīrus pārnests uz cilvēku no kāda dzīvnieka vienā no pilsētas pārtikas tirgiem.

Tomēr maijā ASV prezidents Džo Baidens deva rīkojumu noskaidrot koronavīrusa izcelsmi, norādot, ka izlūkdienesti pārbauda dažādas teorijas, tostarp iespējamo noplūdi no kādas laboratorijas Ķīnā.

Tikmēr Dzens preses konferencē aicinājis PVO vīrusa izcelsmes meklējumus neierobežot tikai ar Ķīnu, bet pārcelt tos arī uz citām valstīm.

"Mēs uzskatām, ka noplūde no laboratorijas ir galēji mazticama un ka nav nepieciešamības ieguldīt vairāk enerģijas un pūļu šīs hipotēzes pārbaudei", norādījis PVO ekspertu komandas Ķīnas delegācijas vadītājs.

Viņš tomēr atzinis, ka laboratorijas noplūdes iespēju pilnībā nevar izslēgt, taču arī citām valstīm vajadzētu izvērtēt noplūdes iespēju no savām laboratorijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits