Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ķīna sola "stingrus pasākumus", ja Taivāna virzīsies uz neatkarību

Ķīna īstenos "stingrus pasākumus", ja Taivāna virzīsies uz neatkarību, trešdien brīdinājusi Pekinas amatpersona, piebilstot, ka Taivānas "provokācijas un ārēja iejaukšanās" nākamgad varētu saasināties.

Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pēdējos divus gadus ir pastiprinājusi diplomātisko, militāro un ekonomisko spiedienu uz Taivānu.

Ķīna bija gatava darīt visu iespējamo, lai panāktu miermīlīgu atkalapvienošanos ar Taivānu, taču rīkosies, ja tiks pārkāptas jebkādas sarkanās līnijas attiecībā uz neatkarību, paziņoja Taivānas lietu biroja preses pārstāvis Ma Sjaoguans.

"Ja Taivānas separātiskie spēki, kas tiecas pēc neatkarības, provocēs, izmantos spēku vai pat pārkāps kādu sarkano līniju, mums būs jāveic krasi pasākumi," sacīja Ma.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, de facto radās divas ķīniešu valstis. Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku.

Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu.

Taivāna ir kļuvusi par nozīmīgu faktoru Ķīnas un ASV saspringtajās attiecībās. ASV ir Taivānas lielākais starptautiskais atbalstītājs un ieroču piegādātājs, lai gan abu valstu starpā nav oficiālu diplomātisku saišu.

Taivānas lietu biroja preses pārstāvis sacīja, ka neatkarību atbalstošo spēku provokācijas un "ārēja iejaukšanās" turpmākajos mēnešos varētu kļūt "asākas un intensīvākas".

"Nākamgad Taivānas šauruma situācija kļūs sarežģītāka un smagāka," prognozēja Ma.

Pekina pēdējo mēnešu laikā ir nosūtījusi atkārtotas gaisa misijas virs Taivānas šauruma, lai izdarītu spiedienu uz Taivānu. Tā savukārt ir paziņojusi, ka nepadosies draudiem.

Lai gan Amerikas Savienotās Valstis atzīst tikai vienu Ķīnu, saskaņā ar likumu tām ir jānodrošina Taivānai līdzekļi, lai tā spētu sevi aizstāvēt, un tā jau sen ir ievērojusi "stratēģiskās neskaidrības" politiku attiecībā uz to, vai tā militāri iejauksies, lai aizsargātu Taivānu Ķīnas uzbrukuma gadījumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits