Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Ķīnas Attīstības izpētes fonds aicina atteikties no viena bērna politikas

Ķīnas valdībai tuvu stāvošais Ķīnas Attīstības izpētes fonds aicinājis pakāpeniski atteikties no viena bērna politikas valstī un no 2015. gada atļaut ģimenē divus bērnus.

Ķīnā, kur patlaban ir 1,3 miljardi iedzīvotāju, viena bērna politika tika ieviesta 1979. gadā un sabiedrībā arvien biežāk izskan aicinājumi to padarīt pielaidīgāku. Ķīnas Attīstības izpētes fonds ir ierosinājis pakāpeniski atteikties no šīs politikas, kas, kā tiek uzskatīts, radījusi demogrāfisku bumbu ar laika degli, proti, novecojošu sabiedrību, kurai draud milzīgas ekonomiskas un sociālas problēmas.

Viena bērna politika veicinājusi arī dzimumu nelīdzsvarotību, jo laulātie pāri bieži vien labprātāk vēlas dēlus, nevis meitas. "Problēmas iedzīvotāju struktūrā, kvalitātē un sadalē kļuvušas uzkrītoši redzamas, un tām būs dziļa ietekme uz Ķīnas nākotnes sociālo un ekonomisko attīstību," teikts fonda izdotajā ziņojumā, pa kuru sabiedrībai otrdien pavēstīja aģentūra Siņhua. "Ķīna ir samaksājusi milzīgu politisku un sociālu cenu par šo politiku, kas ir novedusi pie sociāla konflikta, augstām administratīvām izmaksām un netieši novedusi pie ilgtermiņa dzimumu nelīdzsvarotības dzimstībā," secināts ziņojumā.

Ziņojumā valdība aicināta padarīt viena bērna politiku pielaidīgāku provincēs, kur tā tiek strikti īstenota un no 2015. gada atļaut ģimenē divus bērnus. Visus ierobežojumus valdība aicināta atcelt līdz 2020.gadam.

Guandunas province jūlijā lūdza Pekinai atļauju mīkstināt viena bērna politiku, bet lūgums tika noraidīts, norādot, ka turpmākajos piecos gadus ģimenes plānošanas politika netikšot koriģēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits